ГласовеМнения

Медиите в Пловдив се обединиха в подкрепа на Генка Шикерова

Излязохме с обща декларация за решителни действия от страна на институциите и срещу  опитите за всяване на страх

20 души се подписаха в документа до вътрешния министър и главния прокурор

Медиите в Пловдив се обединиха в подкрепа на колежката от бТВ Генка Шикерова след втория атентат срещу нея. Гилдията под тепетата излезе с обща декларация за решителни действия от страна на институциите, която символично бе връчена на директора на пловдивската полиция Пламен Узунов. Той ни прие в кабинета си и подкрепи действията ни. Демонстрацията ни бе паралелна с протеста на столичните ни колеги пред вътрешното ведомство в София. Редактори и репортери на водещите регионални издания се обявиха срещу опитите за удари срещу свободата на словото и срещу всеки акт на насилие, който цели всяването на страх. Поискахме действия от страна на полиция, следствие и прокуратура. Жестът ни е насочен към институциите в България, които трябва да покажат, че работят за гражданите и че са на мястото си, като открият изпълнителите и поръчителите на поредната атака срещу журналист, заявихме пред полицай №1 в града. Осъждам категорично актът на насилие срещу Генка Шикерова и свободата на словото като цяло, каза Пламен Узунов. И обеща, че лично ще се погрижи декларацията на пловдивските медии да стигне до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че столичните му колеги работят по разкриването на палежа на автомобила на Шикерова. Този вид престъпления са много трудни за работа,  допълни той. Журналистите и полицията коментираха последните случаи на репресия срещу журналисти в Пловдив- заплашителни sms-и към колеги, както и разбиването на витрините на редакцията на Под тепето, разследването на което бе прекратено преди година без резултат. Апелирам към вас- сигнализирайте ни при всеки опит за натиск, обърна се към представителите на медиите Пламен Узунов.

Днес заставаме заедно с лицата си, за да покажем, че няма да мълчим, че не ни е страх. Ако наведем глави и подминем случилото се, ще дадем лош знак и към обществото, и към институциите. Няма да спрем да работим, казахме почти в един глас.  

Точно 20 журналисти парафираха декларацията, която вече пътува към министър Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров. А тя казва:„ Двата палежа за пореден път показват, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път, макар че като общество ние отдавна сме избрали пътя на демокрацията. Ето защо на опитите да се всява страх, хаос и беззаконие следва да се противодейства по най-безкомпромисен начин.Всички ние се надяваме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.

Атентатът идва в момент, когато законността и сигурността в България са във фокуса на вниманието на европейските ни партньори.

В тази връзка:

1. Изразяваме пълната си солидарност с журналиста Генка Шикерова и призоваваме всички граждани да се противопоставят на опитите да се ограничава с каквито и да било средства свободата на словото в Република България.

2. Категорично настояваме Министерството на вътрешните работи да предприеме решителни мерки за максимално бързо разкриване на поръчителите и извършителите на палежите.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина