ГласовеМнения

Красимир Манов: ББЦ е финансирана с 19 милиона от КТБ

Средствата са изливани в партията без никакво осчетоводяване

Става въпрос предимно откровено за крадене на пари, категоричен е бившият член на националния съвет на политическия проект

Защо преследват Цветан Василев, а за Бареков нищо не се казва, пита той

Красимир МановПартията на Новия политик Николай Бареков е финансирана с 19 милиона лева от КТБ на Цветан Василев. Това разкри днес бившият член на националния съвет на политическото творение Красимир Манов пред пловдивските медии. Той разкри цялата схема за забиването на паричните инжек

ции в проекта, като подчерта, че е ред на разследващите органи да заработят веднага след изборите. В случая с ББЦ става въпрос за откровено крадене на пари, които идват физически от дясната ръка на Цветан Василев- Бисер Лазов и се приемат от Христо Цирков, касиер на ББЦ. Средствата са носени лично на Бареков, като хората, работили за самата партия, не са имала никакъв досег до тях.  Говорим за суми от порядъка на 150 хиляди лева седмично. Общата цифра до и за евроизборите е 19 милиона лева. С тях и в момента се прави кампанията на Бареков. Самият той е уличен от собствения си ковчежник, в свидетелските му показания. Сега се опитват да прекарат парите през поредната куха схема- чрез ПР компанията на снахата на Кънчо Филипов от Лидер. Питам се само защо преследват Цветан Василев в Сърбия, а за Бареков нищо не се казва, показа документацията Красимир Манов. Той подчертава, че вади днес тези факти, тъй като сега ги е научил. Да, охолството на Бареков правеше впечатление на всеки в партията. Той се здрависва с бедни възрастни хора и им обещава хляб и пенсии, влиза в офиса си и гърми шампанско за 1000 лева. Или харчи 157 хиляди лева за вечер в Сен Тропе. В офиса му има кашони с най-скъпото френско шампанско. Малцина ги виждаха, тъй като там влизането е само с карта. Казваме тези неща, след като ни станаха известни, допълни Манов.

После Красимир Манов разкри детайлно схемата: „За никого не е тайна, че ББЦ и самият Бареков преди евроизборите са финансирани от КТБ. Въпросът е какви инструменти са използвани за това.

На първо място е финансирането чрез телевизионната група на ТВ7 и сключения с "Ноу фрейм медия" ЕАД договор. В момента, в който по договора са престанали да постъпват парички от страна на телевизията, Бареков поиска несъстоятелност за същата през СГС с претенции за над 5 млн. Въпросът е колко средства и срещу какво е получено по този начин преди това. 

На второ място е директното финансиране "на каса" през Бисер Лазов – ФБК "Фина- С" ЕООД. По образуваното и водено до съдебно производство № 92/2014 г. на следствен отдел на Софийска градска прокуратура, по което са привлечени като обвиняеми Цветан Гунев- подуправител на БНБ, Цветан Василев и други лица, почти целия том 11 е посветен на парите, които по личното разпореждане на Бисер Лазов чрез лицето Христо Станков Цирков са давани на Николай Бареков. И двамата са разпитани и са потвърдили изцяло фактите, свързани със сумите, посочени в сигнала на Яне Янев до Главния прокурор. Към този сигнал е приложен и лист хартия (формат А4), на който с различни почерци са изписани суми от 50 000 лв. до септември, от октомври – 100 000 лв. и от 01.10.2013 г. – 600 000 лв. на месец (150 000 лв. на седмица) за Бареков. Назначените по делото почеркови експертизи са установили, че цифрите и предназначението им са написани от Христо Цирков, а резолюцията кога и как се дават на Бареков- от Цветан Василев. В показанията си Христо Цирков (30.07 2014 г.) е разказал как е получавал въпросните суми от касиерката във "Фина- С" ЕООД- Юлия Йорданова Илиева, която също е разпитана и е разказала с подробности как е ставало това. Цирков, който е вписан при регистрацията на ББЦ в ръководството на партията е посочил също така, че тези средства не са били осчетоводявани по никакъв начин. Бисер Лазов е разпитан по този случай и е потвърдил всички детайли, като е посочил, че сумите са изплащани по нареждане на Цветан Василев. Николай Бареков също е разпитан по делото, но е отрекъл всички и е заявил, че въобще не знае за какво става дума.

В посочения по- горе лист е записана още една любопитна сума- 505 000 евро за къща. Разследвана е и схемата, по която въпросната къща е придобита и след това "предоставена под наем" на Николай Бареков. Тина Веселинова заедно с Магдалина Любчова Христова и Иванка Недялкова Неделчева създала фирма "Инвестиция БГ" АД – регистрирана на 25.11.2013 г., получила заем от "Репрезент" ЕООД- регистрирана на 21.11. 2013 г., в размер на 505 000 евро (толкова пари се дават за "хубави очи"), закупила къщата с намерението да я продаде с печалба на хипотетичен клиент (не е посочен от Веселинова). Собственик и управител на "Репрезент" ЕООД е Татяна Николова Стоянова, която е и член на Съвета на директорите на "Ноу фрейм Медия" АД, а двете фирми са регистрирани на един и същи адрес в София. Купувачът на къщата "се отказал" да я придобива и Веселинова бързичко намерила Николай Бареков и му дала къщата "под наем". "Намирането" на Бареков очевидно й е било лесно, защото самата тя работи като офис асистент в "Ноу фрейм Медия" АД. След това нейната приятелка и съдружничка в "Инвестиция БГ" – Магдалина Любчова Христова (родена през "далечната" 1988 г. и включена както и Христо Цирков при регистрацията на ББЦ в ръководството на партията) взела "назаем" от личния си приятел Николай Атанасов Андреев – собственик на фирма "Ковър Груп" ЕООД, регистрирана на 21.10.2013 г., само 1 011 000 лв. и върнали с Веселинова заема на "Репрезент" ЕООД. Същият този Николай Андреев работи при Николай Бареков като шофьор или охрана, а може би и двете. През регистъра тези връзки не е никакъв проблем да бъдат проверени и документирани. 

Не е уточнено само дали посочената в цитирания по- горе лист сума от 1 000 000 евро премия за Бареков е била изплатена, но много е вероятно това да е станало след евроизборите”, разкри пред медиите Красимир Манов.    

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина