ГласовеНовиниТемида

Иван Гешев пред близки на убити в катастрофи: Прокуратурата и аз ви чуваме

„Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да има справедливост.  С тези думи главният прокурор Иван Гешев се обърна към близки на убити в пътнотранспортни произшествия, събрали се в читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в пазарджишкото село Братаница. Срещата бе по инициатива на близки на загинали и пострадали при тежки транспортни произшествия.

Вижте още какво каза той на почернените хора в следващото видео.

„Целта ни е с вас – гражданите, да накараме институциите, които не са си свършили работатада си я свършат, за да има справедливост за загиналите и бъдеще за живите деца“, каза Иван Гешев. – Всички трябва да си свършат работата – Народното събрание да приеме различни закони, изпълнителната власт да осъществява реален контрол на хората, които нарушават пътната безопасност“, добави Гешев.

На срещата в Братаница присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност,  главен инспектор Асен Гешев, началник на сектор Пътна полиция при ОДМВР-Пазарджик, инж. Мая Шимбова, директор на Областното пътно управление в града, окръжният прокурор на  Пазарджик Албена Кузманова, представители на местната власт в с. Братаница и с. Ветрен дол, както и Иван Спасов, представител на семействата на убити при ПТП, и отец Димитър, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник в църквата „Св. Троица“ в с. Братаница.

„Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които позволяват евентуални убийци на пътя да отървават затвора. Ако в бъдеще се приеме предложението да се отнема моторно превозно средство на водач, употребил алкохол или наркотици, това чувствително ще намали риска да има други загинали деца по пътищата“, заяви главният прокурор. „Казват, че това нарушава правото на собственост, но продължавам да задавам въпроса – а правото на живот!“

Главният прокурор уточни, че последствията, изразяващи се „недай си боже в смърт“, ще продължат, ако не се решат причините – законодателство, организация и много други. Той посочи, че в голяма си част пътнотранспортните произшествия се квалифицират като деяние „по непредпазливост“, независимо дали шофьорът е употребил наркотици или е бил пиян, дали се е движил с 50 км/ч или 100 км/ч над разрешената скорост. Главният прокурор даде пример с пътнотранспортното произшествие, при което бе отнет живота на журналиста Милен Цветков. 

„Обвиняемият бе привлечен (към наказателна отговорност) от наблюдаващия прокурор за „умишлено причинена смърт“, беше оправдан за това и бе осъден за непредпазливост. Това не е толкова вина на правосъдната система, това е проблем в законодателството“, каза главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата е внесла експертни предложения за промени в законодателството управлението на автомобил след употреба на алкохол или наркотици с причиняване на смърт да се квалифицира като умишлено престъпление. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина