ГрадътЖивотЗдравеНовини

Тройно увеличение на случаите на скарлатина в Пловдив

По данни на Регионалната здравна инспекция в Пловдив от началото на декември личните лекари са съобщили за 31 регистрирани случая на заболели от скарлатина. В голямата им част става дума за деца, които посещават ясли и градини.

За сравнение в предходните три месеца е имало средно по 10 случая на скарлатина на територията, обслужвана от РЗИ – Пловдив.

Към този момент не може да се говори за предепидемична обстановка, категорична е д-р Таня Грозева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в здравната инспекция.

Тя уточни, че РЗИ следи ситуацията и я определи като динамична.

Какви са симптомите?

След преминаване на инкубационния период, който при скарлатина е около 10 дни, началото на заболяването настъпва с рязко покачване на температурата, неразположение и болки в гърлото. Фаринкса и сливиците са подути, зачервени и болезнени, възможно е и повръщане. Уголемяват се лимфните възли в предната част на шията, стават болезнени и могат да затруднят дишането. Налице е и запушване на носа, конюктивит, зачервени устни, понякога и поява на херпес по устните. След 1-2 дни състоянието се влошава и се появява характерния скарлатинозен обрив, съобщава medik.bg. Той се характеризира със дифузно зачервена кожа с набъбнали космени фоликули – „гъша кожа”. Лицето е зачервено, с бледост в областта на носа и устните, известна като триъгълник на Филатов. Обривът е червен и обхваща цялото тяло, но е най-интензивен в областта на шията, долната част на корема и вътрешната повърхност на бедрата. В основата на нокътното ложе могат да се наблюдават малки мехурчета – феноменът е известен като симптом на Чешински. Характерна промяна търпи и езикът. В началото той е покрит с бял налеп, който след това се отделя и под него се вижда силно зачервен и набъбнал, т. нар. „малинов език”. Общото състояние на пациентите е засегнато. Наблюдават се и симптоми от страна на вътрешните органи: учестена сърдечна дейност, леко увеличение на черния дроб, което може да се съпроводи и с дискретно пожълтяване на лигавици и склери. Към края на първата седмица състоянието постепенно се подобрява и обривът преминава. На негово място остава лющене на епидермиса.

Как се лекува?

Лечението на скарлатина трябва да започне възможно най-рано с антибиотична терапия, съобразена с бактериалната чувствителност. Към основното антибиотично лечение трябва да се добавят и симптоматични средства.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина