Есил Дюран: Трябва да правим песни не само за краката и ханша

Гласове

Кадър от клипа на Есил Дюран сред мебелите на BoConcept
Кадър от клипа на Есил Дюран сред мебелите на BoConcept
– Досега в попфолк песните основно се наблягаше, че жените търсят баровци с парички. В най-новия Ви клип към песента „Мразя те” героинята е точно от този вид, живееща сред абсолютен разкош, но видимо е нещастна, а и физически малтретирана. Вие май поставяте ново начало в чалгата –  показвате негативите на „лесния” живот.
– Хората обикновено възприемат попфолка като лековат, повърхностен жанр. Но някои от нас имат послания с песните си. Смятам, че не трябва да превръщаме нашата музика в музика само за краката и ханша. Понякога е хубаво да правим песни, които ни карат да се замислим за всичко, което ни обкръжава. „Мразя те” е моето послание към тези жени, които предпочитат наглед по-лесния живот – да се прикрепиш към красив, богат, преуспяваш мъж като смяташ, че това е всичко, от което имаш нужда. Такива жени по-късно разбират, че по някакъв начин са загубили свободата си. Защото няма безплатен обяд. Всяко нещо се заплаща и най-вероятно тези мъже очакват заплащането да е с послушание. Това е нещо, което ненавиждам. От съвсем малка съм се научила да не допускам подобно поведение от страна на мъжа към себе си. Искала съм да бъда много еманципирана, самостоятелна, да продължавам да се доказвам и самодоказвам. Това не е в никакъв случай болезнена амбиция. Но в България сме свидетели как все повече млади момичета търсят „лесния” начин на живот, който се оказва един от най-трудните. Те стават „затворнички” на „любовта” на един мъж, без право да разгърнат собствения си потенциал, без право да бъдат себе си. Много жени се страхуват да говорят за това, което се случва с тях. С тази песен искам да ги подтикна да имат смелостта да кажат: имам проблем, не се чувствам добре, и да започнат наново. 

– Предполагам това е съветът Ви и към вашата приятелка, чиято съдба е основанието да напишете текста към „Мразя те”. А как избрахте интериора за снимките на видеото?

– Избрах за снимачна площадка шоурума на „BoConcept”, защото трябваше да покажем на аудиторията как живеят съвременните млади хора. Смятам, че именно сред такива хипермодернистични, изключително стилни и функционални мебели, живее една голяма част от средната класа в България, ако кажем, че има такава. В клипа поставяме акцент и на това, че в гонене на кариера, трупане на удобства, всъщност забравихме за отношението между мъжа и жената. Напоследък все по-често разговарям с успели в бизнеса хора, които в личния си живот се чувстват много нещастни и празни. Точно такава е историята в този клип ако някой тръгне да размишлява. Ако човек гледа повърхностно ще забележи само хубави мебели, една понагласена жена с най-различни визии и хубавата актьорска игра на Димитър Илков, брилянтно режисирана от Людмил Иларионов – Люси. Вниквайки, ще разбере колко са големи проблемите на българите всъщност. Гонейки лукса на материята, на видимото, забравяме за лукса на душата си. Моята мечта е да направим една хубава хармония между този материален лукс, който според мен се олицетворява от дизайна на датските мебели BoConcept, със същия лукс и за душата си. Нещо, което аз вярвам и се стремя и в собствения си живот да постигам. Това е и моето послание към всички хора които са забравили да мислят за душата си. Истински богаташ е, който постига хармонията между двете – материалното и духовното.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.