БългарияГероите на деня

В “Северен” питат Здравко Димитров може ли да намали местните данъци и такси

Здравко Димитров проведе среща с жители на район „Северен”. „Високите местни данъци са удар за бизнеса и заради тях редица фирми, които са работили години в района местят регистрациите си в съседната община “Родопи”. Накрая, бизнесът ще продължи да работи в Пловдив, натоварването ще е тук, а приходите ще отидат в “Родопи”. Следващата стъпка е фирмите да затворят работни места в Пловдив и да отворят в “Родопи”, където им е регистрацията. За това трябва някой да носи отговорност”, каза един от участниците в срещата, който заяви, че има малък бизнес и поддържа 12 работни места.

“Поех ангажимент на други срещи, казвам и в “Северен”, че с екипа ми ще разгледаме вариантите за намаляване на местните данъци и такси и че ще кажем честно на пловдивчани какво е състоянието на бюджета. Ако можем, ще намалим данъците, ако не можем ще даваме ясен отчет къде, как и за какво общината харчи парите на пловдивчани”, заяви Здравко Димитров.

“Едно от първите неща, които ще оправим с екипа ми ако пловдивчани ни гласуват доверие да оправим кръговото движение на Водната палата. В сегашния си вид то затруднява трафика и буквално прави тапа, на един от най-натоварените булеварди в Пловдив”, заяви Здравко Димитров на среща с жители на район „Северен“.

 “Знаете, че всеки ден в пиковите часове на деня на това кръстовище има голямо задръстване, което затруднява трафика и на близките светофари”, добави още Здравко Димитров.
 Хората от квартала го попитаха защо тротоарът на бул. „България“ стои разкопан от май месец. “На пешеходците се налага 8 месеца да ходят по булеварда, което е опасно, а работниците по цял ден стоят и пият бира”, оплакаха се пловдивчани от район “Северен”. Според един от присъстващите в “Северен” хората твърдят, че “проектът за велоалеите е корупционен и цената на изграждането им е силно завишена”. Друга част от хората изразиха мнение, че проектът за велоалеите е направен “нарочно или заради некомпетентност грешно, за да си позволяват да не си уплътняват времето, както е в нормалните фирми“.

“Пловдивчани трябва да поискат отчет от кмета и общинската управа за това как са планирани и изхарчени повече от 14 млн. лева за тези 48 км. В този проект има съфинансиране на общината. Той трябва да бъде завършен до края на 2015 г. Ако този европейски проект не е изпълнен коректно и не са спазени финансовите критерии, дай боже да са, общината ще поеме колосални задължения, който ще се стоварят върху пловдивчани”, заяви Здравко Димитров и призова хората “Искайте сега прозрачност и отчет от кмета и заместниците му. Пловдивчани имат право, да знаят как се харчат средствата, по които общината поема ангажименти”. Той допълни още, че след изборите едно от нещата, които ще направи с екипа си е да види как се работи по изпълнението на проекта за велоалеите и по другите проекти в Пловдив, за да отстрани каквито дефекти и нередности е възможно и да гарантира успешното завършване на проектите.

“Почти в целия град хората питат за нарушения, за начина по който се работи в общината. Има напрежение в града и мнозинството пловдивчани видимо нямат доверие на досегашния кмет и на екипа му”, каза още Здравко Димитров и допълни, че един от основните му приоритети след изборите е да възстанови доверието между пловдивчани и общинското ръководство. Според него “Няма кмет, няма общински екип, който да може да управлява добре, след като хората не му вярват, след като има многобройни съмнения за финансови нарушения и след като хората са изнервени”.

Участниците в срещата заявиха, че е важно общината до потърси варианти за поставяне на видеонаблюдение, за да се подобри контрола на трафика и отговорността на шофьорите. Според тях “вместо да харчат пари за фонтани на кръговото движение” общината е трябвало да инвестира в полезни за трафика неща и според хората видео наблюдението е едно от тях.

Присъстващите на срещата питаха още Здравко Димитров, дали е възможно да не бъдат вдигани или дори намалени такси за детските градини и яслите. Той пое ангажимент да разработи и предложи на пловдивчани нов модел на социални ангажименти на общината. “Бюджетът на Пловдив трябва да се харчи прозрачно, като кмет, с екипа ми ще питаме хората как и какви дейности да финансираме. И най-важното, заявил съм го и на предишните срещи и ще го казвам пак – искам бюджетът на Пловдив да стига до повече хора и да финансираме по-ефективно и повече дейности”, каза Здравко Димитров. Той допълни, че е категорично против общината да взима заеми, а после да ги харчи при непрозрачни условия.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина