БългарияГероите на деня

Ученици и студенти по актьорско майсторство казаха „Не на тормоза и насилието в училище“

Училище „Св. св. Кирил и Методий“ се превърна в театрална сцена днес. Студенти от Нов български университет показаха на десетокласниците от училището серия драматизации под формата на форум театър. Посещението беше част от срещите, организирани в различни учебни заведения във връзка с проект „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“.

Студентите представиха три кратки истински истории, свързани с училищния живот. Младите таланти предизвикаха бурни реакции у учениците със сюжета на историите и театралните си умения. След като учениците внимателно проследиха всяка ситуация, заедно трябваше да изберат тази, която им е повлияла най-силно и актьорите да я проиграят отново. Различното този път беше, че по всяко време десетокласниците можеха да кажат „СТОП!“, с което да спрат хода на ситуацията и да се опитат да я проиграят по различен начин, да предизвикат различна реакция у участниците, да променят изхода от случилото се.

Учениците взеха участие с голям ентусиазъм и предложиха множество различни и креативни сценарии, включиха се в разиграването на ситуациите и някои от тях не пропуснаха да впечатлят със своя актьорски талант. На края на представлението всеки имаше възможността да се включи като зададе различни въпроси на „главните герои“ в пиесата или им даде съвет. Учениците, заедно с директора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Таня Николова, активно се включиха в дискусията и с интерес разгръщаха личността на участниците в историята.

Това преживяване донесе на учениците усещането, че могат да вземат активна позиция по отношение не само на насилието и тормоза в училище, но и на всичко, което се случва в живота им – в и извън училище. Те имат възможността да се изразят, да бъдат себе си, да бъдат промяната. Форум театърът напомня на участниците и наблюдателите, че винаги имат силата да постъпят по различен начин, че една малка дума, жест или едно по-различно отношение, може да промени изцяло изходът от дадена ситуация, от даден проблем. Той не само повишава чувството за отговорност на младите хора, но им позволява и да погледнат света от множество различни гледни точки и да повишат своята толерантност към различието.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина