БългарияГероите на деня

„Съюз за Пловдив“: Време е да кажем „Не“ на партийните метли

Това е унижаващата човешкото достойнство практика, категорична е Каназирева

На всички ни омръзна практиката управляващите да използват и манипулират служителите с една единствена цел – да получават лична изгода. В годините на прехода обаче се наложи унижаващата човешкото достойнство практика, наричана кадрова метла.

При всяка смяна на управление – било в държавата, било в общините, се прилага един и същи модел: уволнение на служители по политически причини и назначаване на партийни послушници, без оглед на тяхната компетентност, образование, и опит. Време е да кажем „Не“ на партийните метли, категорична е Каназирева. 

В резултат на тази практика служителите в администрацията винаги се притеснени преди избори. Това са хиляди хора в администрацията, в държавни и общински фирми и в предприятия, дори в детските и учебни заведения. В структурите на община Пловдив работят близо 10 000 служители, които в края на всеки  мандат започват да се тревожат дали в следващия няма да бъдат изхвърлени навън, само 
защото не попадат в прословутата графа на „наши“ хора.

Дани Каназирева: Време е можещите хора да поемат отговорност за Пловдив, а не просто удобните за партиите. Безпринципната чистка, предприемана от всяка власт без изключение, и уреждането на партийната номенклатура, блокират с месеци работата на администрацията, докато се наредят „нашите“ хора на държавна или общинска служба. Тази порочна кадрова политика като правило се съпровожда с нечестни, но твърде популярни прийоми. Разчистването на неудобните служители обикновено  се прави с промяната в структура или чрез 
нагласени конкурси, чиито резултати са предизвестени. По този начин през годините в Пловдив бяха сменени стотици ръководители на търговски дружества, болници, диспансери, поликлиники, предприятия, а след тях – и част от редовите специалисти. 

Чистката се предприема веднага, след като една или друга политическа сила спечели властта. Конкурсите се обявяват формално, за да се спази привидно законът, изборът се провежда от комисия, чиито членове също са подбрани по партиен признак и са инструктирани да пишат повече точки на правилния кандидат. 

Политическите назначения обаче най-болезнено се отразяват върху общинската икономика. Търговските дружества, ръководени от политически парашутисти, а не от кадърни мениджъри, са фалирали или са разпродадени на безценица. Оцелели са единствено общинските фирми с лечебна дейност, като повечето от тях едва кретат и не носят на община Пловдив дивиденти. Кадруването в търговските дружества винаги предизвиква съмнения за злоупотреби и източване на пари в посока към партийни каси.

Вторият проблем за работещите служители в администрацията е, че срещу тях се изправят дублиращи назначения на граждански договори.
На практика това са извънщатни места за приближените до властта хора. В повечето случаи целта на гражданските договори е да се уредят партийните кадри със сигурен и голям доход срещу никаква работа. По този начин общинският бюджет се източва. Ефектът от „дубльорите“ е нулев – с тях или без тях цялата работа се върши от щатните служители.

Третият проблем в съществуващата кадрова политика е, че служителите се задължават да участват в партийни мероприятия. 
В Пловдив не са малко случаите, когато служителите са били задължавани да събират подписи за участие на управляващата партия в изборите. В офиса на „Съюз за Пловдив“ има редица сигнали, че на хора, работещи в общински и държавни структури, се вменяват несвойствени дейности и дори са ги карали да агитират за събиране на подписи за референдума.

Служителите са принуждавани да се ангажират с участието в секционни избирателни комисии и дори като защитници на една или друга партия, която е на власт. Но най-тежката манипулация е задължението да гласуват заедно със семействата си на изборите в полза управляващата в момента политическа сила. В такива случаи се използва заплахата, че ако не подкрепят с гласа си правилния кандидат, ще бъдат уволнени. 

Тази недопустима и грозна манипулация се използва и срещу държавни, и срещу общински служители. Но нека всеки не забравя, че вотът е таен и никой по никакъв начин не може да разбере кой за кого е гласувал. Затова служителите трябва да гласуват свободно и да не се притесняват заради отправените заплахи. 

„Ще подкрепя всички работещи служители и ще сложи край на политическите уволнения“, категорична е Каназирева.
Пълна ревизия на всички граждански договори, оптимизация на администрацията и ликвидиране на дублиращите длъжности.
Крайно време е да се даде спокойствие за хората, които достойно си изкарват хляба в администрацията и общинските структури. Единственият критерий трябва да е само компетентността.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина