БългарияГероите на деня

„Съюз за Пловдив“: Да спрем с клишетата и да поставим децата на Пловдив на първо място

Компромис в тази сфера е недопустим

Свикнали сме всеки политик да се снима с деца. Всеки казва, че децата са нашето бъдеще, че всичко правим само в тяхно име. Това разбира се е така, но повтарянето на тези думи ги превърна в клишета. Никой вече не вярва на такива общи приказки, особено когато нищо не следва от тях. 

Вместо клишета, ни са нужни конкретни, малки стъпки, които да създадат нормални и елементарни условия за отглеждане на деца. Това е важно и за децата, и за работещите им родители. В момента все още 1000 деца продължават да посещават тесните и неудобни детски градини, разположени на партерните етажи в жилищни блокове. Те са общо 6, три от които са в район „Южен“. На всичкото отгоре общината така организира доставките, че най-некачествените храни отиват точно в детските градини и училищата. Детските площадки остават опасни за игра – 80% от тях не отговарят на съвременните изисквания за безопасност. 70% от децата на Пловдив не спортуват, защото няма къде. В повечето детски градини няма зали за спорт, басейните са екзотична рядкост. Физкултурни салони нямат и някои училища. А цяло поколение израсна без Зоопарк.

Компромис е недопустим с децата ни. „Съюз за Пловдив“ е за следните незабавни действия:

1.    Демонтиране на старите железа от детски площадки и поставяне на нови съоръжения за игра, съобразени с условията за безопасност, за което отдавна изтече срока. Обновяване на игрищата за спорт в кварталите, без такса за ползване от живеещите в микрорайона. Нова настилка, подмяна на оградите, врати за футбол и баскетболни кошове в училищните дворове. 

2.    Смяна предназначението и отреждане на съществуващи сгради за детски градини и ясли, откриване на нови групи.

3.    Нормална градска среда, в която децата ни да растат. Озеленяване, почистване, поставяне на пейки, кошчета за смет, ремонт на неработещите чешми, поставяне на маси за табла, шах и тенис в междублоковите пространства и в кварталните паркове.

4.    Проектиране и строителство на нови сгради за най-малките пловдивчани.

5.    Възстановяване ученическите спортни школи.

6.    Създаване на езикови школи към детските градини на общинска издръжка, без такса за родителите.

7.    Строг контрол върху храната в детските заведения. Създаване на комисия от специалисти от пловдивските университети, която компетентно да следи качеството на храната в детските градини. 

8.    Отваряне на Зоологоческата градина . Парите отдавна са платени от пловдивчани и заделени в бюджета, но цената на проекта само нараства без напредък.

Средства за всичко това има. Само за чистота и озеленяване пловдивчани плащаме 37 милиона лева всяка година от своите данъци и такси. Очевидно е, че парите не стигат до хората. Всичко е въпрос на правилно подреждане на приоритетите и строг контрол. Другото са голи оправдания. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина