БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: Синята зона е новият данък за пловдивчани

След изборите правим обществено допитване за обхвата й, заяви народният представител

Крайно неефективна е – заема 1/3 от града, а е едва с 30 % заетост, издържа много служители, но генерира малко приходи –  за разходите плащаме всички, коментира депутатът

Синята зона е новият данък за пловдивчани. След изборите наесен, когато управлението на града ще е ново, ще инициираме обществено допитване по темата, тъй като обхвата на зоната е прекалено голям- заема 1/3 от града, каза днес народният представител Славчо Атанасов. Той даде пресконференция заедно с общинския съветник от Атака Руси Панчев, на която бе представен анализ относно ефективността на Синята зона. Ние сме наясно, че в град като Пловдив Синя зона трябва да има, но на този етап анализите, които нашите експерти и Руси Панчев са направили, сочат, че тази зона в този й вид и обхват, е крайно неефективна. Точно поради тази причина смятаме, че пловдивчани трябва да си кажат думата и наесен след местните избори, допълни Славчо Атанасов.

Руси Панчев представи анализа, според който ОП „Паркиране и репатриране“  е по-скоро за издръжка на хора, вместо да е ефективна дейност при урегулиране на паркирането, и да генерира приходи.  Синята зона заема една трета от града, а е със заетост – едва 30 %. Нормално е да се търси 60 %-на заетост, както е в другите големи градове. 210 служители работят в него от март, тази година.  На един инкасатор се падат по около 15-16 места. За сравнение – в София на един инкасатор се падат по около 80 до 100 места. Печалбата от дейността на Синя зона е 900 000 лв. за една година, което за такъв вид дейност е изключително малка, посочи Панчев.
В същото време той цитира данни от отчета на кмета за 2013 година, според които става ясно, че от репатрирането на автомобили са генерирани приходи в размер на 133 360 лв. Данните на ОД на МВР обаче сочат, че за същата година са репатрирани 12 402 броя МПС, което/по 30 лв. на МПС/ прави многократно повече – 490 000 лева. За 2014 година същата тенденция се запазва.

След изборите наесен трябва да се направи пълна ревизия на работата на предприятието ОП „Паркиране и репатриране“ заради неяснотата за движението на парите, генерираните приходи и разходи. Нужно не само обществено допитване, но и радикална промяна на дейността на Синя зона, направена на базата на обстоен анализ. Синята зона се прави, за да урегулира паркирането и е в полза на гражданите, а не да ги натоварва финансово, създавайки им затруднения. Аз не желая да печеля, натоварвайки пловдивчани с един такъв втори данък, подчерта Славчо Атанасов. В Централна градска част трябва и могат да бъдат урегулирани терени за обществени паркинги. Ще припомня, че в мандат 2007-2011 разкрихме около 6 хиляди паркоместа. Което, обаче е недостатъчно. Затова и недоумявам защо кметът Иван Тотев продаде единствения терен от около 4 дка, предвиден за паркинг като обществено застрояване. С решение на ОбС теренът на бившия ТЕЛК, също предвиден за обществено паркиране,  се продава отново. Ще посоча още един красноречив факт – в бюджета за тази година за паркиране около Колодрума са предвидени 2 млн. лв и нито лев за паркиране в града , каза още депутатът.

А  Руси Панчев предложи:  Синята зона да бъде намалена радикално на около 1000 места, цената на SMS-таксуването да бъде намалена от 1.20 лв. на 1 лев, броят на паркоместата на един инкасатор да стане около 80/вместо сегашните 15/, цената на паркиране в паркинг да стане 1 лев/ вместо сегашните 2 лв/, както и да има половин час бонуси за паркинг, преференциалното паркиране да обхване собствениците или наемателите на офиси. Той е категоричен, че с приходите от общинското предприятие трябва да се инвестира в паркоместа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Синята зона извън периферията на търговския център е само начин да бъдат ограбвани гражданите живеещи в широкия център. Тя затова е и създадена.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина