БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: До 6 години затвор за купуване на гласове

От една до шест години затвор за всеки, който купува или продава гласове. Предложението на Славчо Атанасов, народен представител от Патриотичния фронт и кандидат за кмет на Пловдив, бе гласувано в Парламента днес по време на второто четене на поправките в Наказателния кодекс.  

„Санкциите за купуване и продаване на гласове, за склоняване към гласуване в определена полза и за фалшифициране на бюлетини се увеличават драстично. Патриотичният фронт пое това като ангажимент преди парламентарните избори миналия октомври и показа, че изпълнява обещаното пред хората. Сериозни заслуги в това да се стигне до промени в наказателния кодекс по отношение на купуването на гласове има Славчо Атанасов“, подчерта лидерът на НФСБ Валери Симеонов и съпредседател на групата на Патриотичния фронт.

Досега за купуване и продаване на гласове наказанието беше до 5 години затвор –  сега вече се увеличава до 6 години. Когато това е организирана дейност санкцията е до седем години затвор и глоба от 10 000 до 25 000 лева. За склоняване към гласуване в определена полза най-малката присъда ще е една година, а най-високата- 3 г. За фалшифициране на бюлетини досега санкцията беше до 3 години , вече се увеличава от 1 до 6 години. Длъжности лица, които участват в купуване и продаване на гласове ще лежат в затвора от 2 до7 години и ще плащат глоба от 10 до 30 хиляди лева. Членове на комисии, които извършат нарушение ще бъдат наказани от 1 до 6 години затвор, досега беше до 3 години.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина