Славчо Атанасов: До 6 години затвор за купуване на гласове

Героите на деня

От една до шест години затвор за всеки, който купува или продава гласове. Предложението на Славчо Атанасов, народен представител от Патриотичния фронт и кандидат за кмет на Пловдив, бе гласувано в Парламента днес по време на второто четене на поправките в Наказателния кодекс.  

„Санкциите за купуване и продаване на гласове, за склоняване към гласуване в определена полза и за фалшифициране на бюлетини се увеличават драстично. Патриотичният фронт пое това като ангажимент преди парламентарните избори миналия октомври и показа, че изпълнява обещаното пред хората. Сериозни заслуги в това да се стигне до промени в наказателния кодекс по отношение на купуването на гласове има Славчо Атанасов“, подчерта лидерът на НФСБ Валери Симеонов и съпредседател на групата на Патриотичния фронт.

Досега за купуване и продаване на гласове наказанието беше до 5 години затвор –  сега вече се увеличава до 6 години. Когато това е организирана дейност санкцията е до седем години затвор и глоба от 10 000 до 25 000 лева. За склоняване към гласуване в определена полза най-малката присъда ще е една година, а най-високата- 3 г. За фалшифициране на бюлетини досега санкцията беше до 3 години , вече се увеличава от 1 до 6 години. Длъжности лица, които участват в купуване и продаване на гласове ще лежат в затвора от 2 до7 години и ще плащат глоба от 10 до 30 хиляди лева. Членове на комисии, които извършат нарушение ще бъдат наказани от 1 до 6 години затвор, досега беше до 3 години.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.