БългарияГероите на деня

Проучване: Балотаж в Пловдив ще има. Той ще сблъска Тотев и Каназирева

Тенденцията е към сближаване на подкрепата за двамата кандидати. Изненадите са напълно възможни, казва изследването за  Института за Модерна политика

Гл.ас. д-р Вяра Ганчева се закани да си скъса дипломата, ако балотажът не е Тотев- Каназирева

Двама кандидат-кметове се открояват сред останалите в битката за Пловдив – това са настоящият кмет Иван Тотев от ГЕРБ и Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Това показват данните от представително проучване на предизборните настроения сред пълнолетните граждани на Пловдив, проведено от екип с ръководител гл. ас. д-р Вяра Ганчева за Института за Модерна политика. Анкетирани са 990 пловдивчани, интервютата са „очи в очи“ по домовете им, а периодът е втората седмица на септември 2015 г.
Наблюдаваме предизборната ситуация в няколко най-интересни града и Пловдив несъмнено е един от тях – тук състезанието за кметския пост се очертава като изключително оспорвано. Още от зимата насам се очертава ясен положителен тренд при заявяващите подкрепа за адв. д-р Дани Каназирева, като същевременно ерозира подкрепата за кмета Иван Тотев и неговия предшественик Славчо Атанасов, каза ръководителят на екипа Гл.ас. д-р Вяра Ганчева.

В началото на годината Иван Тотев е привличал гласовете на 37-39% от пловдивчани, днес те вече са малко над 30%. Атанасов също губи избиратели и вече доближава само 20% подкрепа. В същото време Дани Каназирева отбелязва постоянен ръст и днес за нея биха гласували 24% от избирателите. По-внимателният анализ показва, че тенденцията за плавно свиване на избирателната подкрепа за Тотев и Атанасов навярно ще продължи, имайки предвид очакваното засилване на кампаниите на Георги Гергов и БСП, от една страна, и на Здравко Димитров – от друга. Първите могат да повлияят върху част от избирателите на Атанасов, а вторите – на Тотев, обясняват авторите на проучването.
Те са категорични, че втори тур ще има и на балотаж един срещу друг ще се изправят Тотев и Каназирева. Подкрепата за Георги Гергов и Здравко Димитров е в рамките на 6-8% и те нямат шансове за достигане до втори тур, а останалите кандидати (Павел Шопов, Атанас Панчов и другите) имат съвсем ниски резултати, които не представляват интерес за анализаторите.

При втория тур между Иван Тотев и Дани Каназирева съотношението на силите засега е изравнено – 31% срещу 31% подкрепа, което означава, че няма нищо предварително известно и изненадите са напълно възможни, сочи изследването на екипа на Вяра Ганчева. Тя смята, че избирателната активност ще се движи между 47 и 54 процента. И се закани да си скъса дипломата, ако балотажът не е между Тотев и Каназирева.

В Общинския съвет също не се очертава самостоятелно мнозинство за някоя от партиите. ГЕРБ може да разчита на около 35% от избирателите – повече, отколкото кандидата им за кмет, „Съюз за Пловдив“ -19-20%,  за ВМРО/ПФ  очакваме около 17-18% подкрепа, Реформаторският блок – 6,5 %,  БСП може да достигне 8-9% , а ДПС – 3,5 %.            
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Стига порнография и платени проучвания, за пари ще си скъса дипломата, не може компаньонка да има в Пловдив, няма кой да гласува за пилона и Здравка от комина, имаме деца, имаме момичета, грозно и вулгарно е

  2. „…че няма нищо предварително известно и изненадите са напълно възможни, сочи изследването на екипа на Вяра Ганчева.И се закани (CHAK ME POBIHA TRAPKI OT STRAH!) да си скъса дипломата, ако балотажът не е между Тотев и Каназирева.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина