БългарияГероите на деня

Половината от общините в България са в лошо финансово здраве

Менда Стоянова: Дали да има 264 общини в България, след като половината от тях не могат да се издържат

Половината от 264-те общини в България са в лошо финансово здраве и на практика се нуждаят от държавна помощ. Това стана ясно от извънредната пресконференция на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Срещата с медиите в централния офис на ГЕРБ бе провокирана от изявление на председателя на БСП Корнелия Нинова, в което тя критикува  предложените промени в Закона за публичните финанси, тъй като нанасял удар върху местната власт и общините, като първата в БСП намекна, че червените такива са игнорирани финансово от държавата.

„Чухме поредна доза неистини, изречени от г-жа Нинова. Явно тя продължава политиката на остро противопоставяне. Промените в закона за публичните финанси има две основни цели- да усъвършенства механизмите за финансово дисциплиниране и за оздравяване на онези общини, които са във фактически фалит. Истината е, че финансовата дисциплина не е сила на БСП”, обясни Менда Стоянова.

Според нея някои кметове са докарали общините си до фалит, а това се отразява най-вече върху хората, които живеят в тях. И даде примери с Перник, Дупница и Сливен, където ситуацията е много тежка. „Затова трябва да се въведе строг контрол върху разходите. Общините могат да бъдат финансирани тогава, когато бюджетът може до си го позволи. ГЕРБ не дели общините на политически признак. Най-често се отпускат средства за малки общини”, допълни тя. И не скри, че финансово нестабилните в областта са Карлово и Сопот, както и някои по-малки. Те трябва да изработят план за оздравяване и ако е наложително да получат безлихвен заем от държавата.

Всъщност проблемът с недоброто финансово състояние на общините в България е сериозен, тъй като половината от тях го имат. Това, според Стоянова, до известна степен се дължи и на недостатъчната компетентност на хората, които работят в местните администрации. „И тук идва резонният въпрос дали да има 264 общини в България, след като половината от тях не могат да се издържат”, повдигна темата Стоянова.

Тя съобщи още, че към момента бюджетният излишък е близо 1,3 млрд. лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина