БългарияГероите на деня

Пловдив пак остана без постоянен омбудсман след шоу в местния парламент

Коалиционни партньори в мнозинството бламираха фаворита на ГЕРБ Борислав Стаматов

После го избраха за временно изпълняващ длъжността обществен посредник

Опозицията: Засрамете се, опорочавате тази институция с партийно назначение

Борислав Стаматов се заклева като временно изпълняващ длъжността омбудсман Пловдив отново остана без постоянен омбудсман след шоу в местния парламент на днешната сесия. Коалиционни партньори в мнозинството бламираха фаворита на ГЕРБ за поста обществен посредник- Борислав Стаматов, като така посоченият от постоянната комисия в ОбС за най-приемлив кандидат не успя да събере нужните 34 гласа. Камъчето в обувката на управляващите се оказа групата на Дани Каназирева, която гласува „Въздържал” се за предложения за омбудсман на Пловдив бивш зам.-кмет на „Централен” и кадър на ГЕРБ. Стаматов събра едва 31 гласа, като така процедурата за избор на нов обществен посредник ще се потрети. Изненадващо за мнозина в залата обаче, Стаматов бе избран с 33 гласа за временно изпълняващ длъжността и се закле пред старейшините да служи в полза на обществото.

Извънредната точка очаквано запали остра дискусия от трибуната. Най-критични в посочването на партиен кадър за омбудсман бяха Слави Георгиев и Илко Илиев от ПФ. Постоянната комисия действа като партиен орган, който трябваше да направи политическа сделка. Това е неприемливо. Няма как омбудсманът на Пловдив да е партийно продължение на ГЕРБ. Този орган трябва да е надпартиен. В случая имаме посочване на кандидат, който един ден преди конкурса се оттегля от определена политическа сила. Излиза, че имаме нужда да намерим работа на партийни кадри, които няма къде да сложим. Това е опорочаване на институцията омбудсман. Ако е така- по-добре да я закрием. Ще е срам за нас, ако допуснем това. Трябва да пазим една от последните независими институции в Пловдив, а не всичко да се превръща  партийни креатури, каза войводата Слави Георгиев.

Това бе 100- процентово политическо изказване, без аргументи на правна основа, контрира го Веселин Маневски от ГЕРБ. Не унижавайте хората, които ще заемат длъжностите омбудсман и зам.-обществени посредници, посъветва опозицията той.    

Тази институция се наложи успешно при различни управления. Тази институция няма нужда от политизиране, а вие го правите, г-н Георгиев. Когато навремето избирахте Юлия Юрдекова вашата група наложи своя политически избори, обърна се към ПФ Спас Гърневски. Засрамете се, имайте някаква мярка. Всички знаем какво става тук, контрира го Илко Илиев.

На нападките за начина, по който е функционирала временната комисия по избор на омбудсман,отговори нейният председател Спартак Николов. Комисията бе легитимно избрана, с представители на всички групи тук, в тази зала. Тя работи в дух на спортсменство, прозрачно и коректно, заяви той.

В крайна сметка Борислав Стаматов бе избран само за временно изпълняващ длъжността омбудсман. Благодаря за доверието. Ще възцаря спокойствието в институцията до новия избор. Г-н Илиев, г-н Георгиев, с вас не се познаваме. Уверявам ви, че правя никакъв компромис с ценностите си, убежденията си и вярата си, каза от трибуната Стаматов, след като положи клетва.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина