БългарияГероите на деня

Каназирева изиска отчет от Тотев: Колко са камерите в Пловдив?

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева отправи питане до кмета Иван Тотев за състоянието на видеонаблюдението в града. Съветничката очаква писмен и устен отговор на няколко конкретни въпроса, като какъв е броят на камерите, колко от тях работят и къде ще има нови.

Повод за питането са зачестилите сигнали до „Съюз за Пловдив“ за вандалски прояви. Почти всеки ден се разбиват заслоните на автобусните спирки, унищожават се пътни знаци, мантинели, улични лампи, фитнес уреди, детски и спортни съоръжения, дървета, храсти, цветя и дори барбекюта.

„По тъмно хората се страхуват да минават през градските паркове и градини. Проблемът е особено остър в квартал „Изгрев“, от където идват много оплаквания за вандалски прояви под въздействието на алкохол или наркотици. Отдавна пловдивчани забравиха какво е спокойна разходка на Младежкия хълм, Бунарджика и Сахат тепе – там не е сигурно дори и в светлата част на деня“, мотивира се Каназирева.  „Оставаме с впечатлението, че община Пловдив подценява този проблем, въпреки че разполага с инструменти за разрешаването му – Общинска полиция, Общинска охрана, общински Инспекторат. Затова сега искаме подробен отчет колко са камерите, къде са поставени и как общината планира да разшири мрежата за видеонаблюдение“, обясни съветничката.

Дани Каназирева припомни, че сред най-притеснителните примери е алеята на бул. „Христо Ботев“, където монтираните видеокамери не успяха да избавят жителите на квартала от усещането, че живеят в денонощен вертеп.

„Последната провокация на паметника на Альоша стана възможна именно заради липсата на контрол и сигурност на хълма Бунарджика. Неразкриването на извършителите прави възможно разделението, на което сме свидетели след този акт“, даде пример Каназирева.

Ето конкретните въпроси на „Съюз за Пловдив към Иван Тотев:
Колко видеокамери е монтирала община Пловдив досега и в кои зони?
Колко от монтираните камери работят в момента?
Как общината оценява ефекта от видеонаблюденията – брой предотвратени престъпления, стойност на опазено имущество и т.н.?
Какви са плановете на община Пловдив за разширяване на обхвата на видеонаблюденията през 2018 г. – брой камери и зони?
Ще бъдат ли монтирани камери на тепетата и в парковете и кога?
Къде, на кои места в града дежурят патрулите на Общинска охрана и Общинска полиция?
Какви действия са предприети от община Пловдив  във връзка със зачестилите вандалски прояви в града?
Уведомена ли е Областната дирекция на МВР от общинското ръководство за тенденциите и какви съвместни мерки са набелязани?
Колко камери са монтирани от община Пловдив на входно-изходните артерии на Пловдив и по останалите градски улици? Какъв е ефектът от тях?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина