БългарияГероите на деня

Какво накара трима млади българи да си дойдат обратно от чужбина

Тримата възвръщенци: Кристиян – на 22 г, Испания, Пламен на 22 г, Испания и Любов на 23 г, Норвегия идват да работят в родината като първите, които подписаха договори с кампанията „Мога там. Искам тук.“ на TELUS International

Аутсорсинг компанията Telus International Europe даде началото на проект, насочен към българи, които живеят в чужбина, но искат да се върнат да работят в родината си през юли тази година. Под тепето ви разказа подробно за него ТУК.

Ръководството на международната фирма предоставя пакет за преместване в размер от 5000 лева, а проектът е насочен към 150 българи,  които ще има с шанса да стартират своята кариера в София или Пловдив. От началото на тази седмица, само месец след старта на кампанията, трима млади нашенци, които от години живеят в чужбина, вече се прибраха. Кристиян Ковачки и Пламен Петков избраха да се върнат в България след повече от 10 години в Испания, където живеят с родителите си, получават своето образование и първи трудов опит. У дома се завръща и Любов Комсалова, която учи психология в Норвегия. Тримата не се познават до момента, но ги свързва желанието да превърнат личните си интереси в професионална реализация.

Вижте какво споделят те в груповото интервю по-долу.

 

Здравейте и добре дошли! Къде сте живели досега?

Кристиян:  Аз в Испания, Самора. Прекарах 12 години там.

Пламен: В Испания, в Мадрид – 15 години.

Любов:  В Норвегия, град Сандвика.

С какво се занимавахте до момента?

Кристиян: Докато бях там учих и после работих в един кафе-бар около година.

Пламен: Аз също учих и работих в областта на туризма. Първият ми опит беше в Слънчев бряг, където бях рецепционист, но после се дипломирах в Испания и последните месеци прекарах в Кадис – отново свързано с туризъм.

Любов:  Уча психология в университета в Осло. Продължавам обучението си, но дистанционно.

Как разбра за кампанията „Мога там. Искам тук.“ на TELUS International?

Кристиян: От мой приятел.

Пламен: Приятел от Испания.

Любов: От социалните медии.

 

Кое те мотивира да кандидатстваш?

Кристиян: България е основната причина, както и възможността да работя това, което ми е интересно – всичко свързано с информатика и игри.

Пламен: И България, и TELUS International като компания, с възможностите за развитие, които предлага. Когато хобитата се превръщат в професия, хората са по-щастливи и по-добри един към друг.

Любов: Винаги съм искала да се върна. Вярвам, че българите трябва да се връщат обратно, за да поддържат развитието на страната ни. Харесах кампанията на TELUS от първото прочитане. За всеки българин, който иска да се върне, тя дава помощ и решения по много важни и често трудни обстоятелства.

Дълго време ли ти отне да вземеш това решение?

Кристиян: Около година-две. Родителите ми също са в Испания и това играе голяма роля, но аз съм мотивиран да гоня целите си. Взех решението след като го обсъдих с тях и също така препоръчах TELUS на други мои познати.

Пламен:  И при мен родителите бяха фактор, защото бяха против връщането ми в България. Но така е – родителите винаги искат децата им да са около тях. Аз също споделих на мои приятели за тази възможност.

Любов: От много дълго време обмислям прибирането ми и събирам кураж, но решението да кандидатствам чрез "Мога там. Искам тук" беше лесно и бързо.

Как си представяте бъдещето?

Кристиян: Трудно е да се каже, но мисля, че щом съм направил тази крачка, всичко ще е нагоре и на добре.

Пламен: Трудното за мен мина. Сега само напред и нагоре.

Любов: Ще се реализирам в България. Ще напредна и ще се развия. Виждам се като реализиран и успял професионалист. Смятам че е възможно навсякъде, ако си достатъчно упорит.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина