БългарияГероите на деня

И „Съюз за Пловдив” може да не подкрепи Бюджет 2018

Дани Каназирева: Очаквам изготвената капиталова програма да не бъде изпълнена, както се случва от няколко години

След като БСП и патриотите в Общинския съвет заявиха, че няма да подкрепят Бюджет 2018 на сесията утре, днес от групата на „Съюз за Пловдив” заявиха, че ще сторят същото, ако предложенията им не бъдат приети. Още през декември съветниците представиха своите конкретни идеи, които да бъдат включени във финансовата рамка на Пловдив за 2018г. „Това не е ултиматум, а нашата принципна позиция – ние представляваме интересите на много от пловдивчани. Очакваме и управляващите да уважават мнението на хората“, заяви председателят на групата Дани Каназирева. 

Лидерът на групата на „Съюз за Пловдив“ напомни, че предложените за включване в капиталовата програма над 20 проекта са отдавна чакани от гражданите. Предложенията са подготвени от експерти, конкретни и разумни са и не изискват прекалено много средства на фона на целия бюджет от 320 млн. лв., от които за капиталовата програма са планирани 60 млн. лв., уточняват от партията.

„Съюз за Пловдив“ очаква общината да осигури пари за проектиране на бул. „Марица – север“, изграждане на първия етап от продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, саниране на детска градина „Еделвайс“ в „Тракия“, ремонт на няколко улици и тротоари в кварталите и на подлезите на бул. „Кн. Мария Луиза“, обновяване на детски площадки, изграждане на паркоместа и въвеждане на видеонаблюдение в най-рисковите зони в града. 

„В проекта на бюджета не е включен нито един от посочените от нас обекти. Ако на сесията нашите предложения не получат финансиране, това ще бъде знак за непризнаване и незачитане на проблемите на пловдивчани”, коментира Каназирева. 

Съветничката очаква част от изготвената капиталова програма да не бъде изпълнена, както се случва от няколко години. Причината е една и съща – средствата за големи обекти се планират, без да има проект и избрани изпълнители. Такива са случаите с ремонта на кино „Космос“, за който се залагат 1 млн. лв., преустройството на Детмаг „Снежанка“ в художествена галерия за 1,7 млн. лв., реконструкцията на Голямоконарско шосе с планираните 1 млн. лв. за 2018 г. и 9 млн. лв. за 2019 г.

„Това са много важни обекти, но администрацията няма готовност за тях. Помним как всяка година в бюджета фигурира подлез „Модър – Царевец“, но изграждането изобщо не е започнало“, припомни Каназирева.

Съмнения  възникват и  във връзка с приходната част на бюджета.   Планът на приходите от местните данъци  за 2018 г.  е завишен  с 40 % в сравнение със събранитесредства през миналата година.   „Това са 30 – 40 млн. лв. в повече, които няма откъде  да дойдат при положение, че  няма завишение на данъци.  Неоправданото напомпване на бюджета е едно от притеснителните неща, защото кухите приходи  означават кухи разходи“, коментира Дани Каназирева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина