БългарияГероите на деня

Хората от кв. “Прослав” към Здравко Димитров: Общината ни забрави

“Прослав e един от многото квартали, които не се виждат от прозорците на общината. Не можеш да го видиш по време на официозните разходки в центъра, които администрацията организира за гостите на града, за да се похвали колко работа е свършила. Сигурно затова живущите в квартала не са виждали на живо г-н Тотев и екипа му. Не могат да им кажат за окаяното състояние на Здравната служба, липсващото отводняване в редица улици, ниското водно налягане, недостига на детски градини и площадка за младежи или че няма подлез под ЖП линията между северната и южната част на квартала”. С тези думи посрещнаха Здравко Димитров жителите на квартал Прослав. Те му припомниха случаите, в които са били доволни от него като районен кмет на Западен в предишния мандат, но не му спестиха очакванията си и редицата нерешени проблеми на квартала, особено за липсата на детски градини.

“Няма по-хубаво от това да има много деца в квартала. За съжаление предишни управления разпродават детските градините. Един от бившите ни кметове искаше да продаде „Боряна“ за шивашки цех. Борих се да не продадат детска градина „Рая“, добре, че натиснахме навремето, та нещо се оплетоха и не успяха да я затрият”, отговори Димитров. Той заяви, че недостигът на детски градини в кв. “Прослав” е записан в “Картата на проблемите на Пловдив”, по която той и екипът му възнамеряват да търсят решения в следващите 4 години.

„Живея на малка уличка „Тодор Шопов“, която отказваха упорито да електрифицират. С големи усилия, някак си успяхме да я вкараме за в плана на EVN. Въпреки това остана лошо осветена, направо тъмна. Преди години, живущите отидохме при Здравко Димитров, говорихме с него и той обеща, че до две седмици ще имаме осветление. На десетия ден действително стана така“, разказа Иван Андреев и добави, че заради упоритият натиск на Димитров към ЕВН, дружеството е решило проблема с електроснабдяването на “Прослав”.

“Почти не съм виждал политици, които поемат ангажименти, камо ли такива, които ги изпълняват”, каза още Андреев. “Има хора, за които се казва, че тяхната дума е хвърлен камък. За мен такъв е Здравко Димитров”, допълни г-н Андреев. Той каза също, че докато Димитров е бил районен кмет на “Западен” ул. „Елин Пелин“ е реконструирана като са спазени всички технически показатели.

“Благодаря Ви, че помните какво сме работили с екипа. Стига хвалби обаче, че влизаме в изборна кампания и ако си се хвалим сами ще заприличаме на Тотев и на заместниците му”, отговори  Здравко Димитров. “За съжаление не мога да Ви отговоря на въпроса за ниското водно налягане и старите ВиК тръби, ще трябва да питаме затова сегашния кмет. Според мен, той провали започнатия воден цикъл на Пловдив, както и транспортния проект. Ако смята, че не съм прав, да излезе и да обясни на хората откъде идват проблемите”, допълни Димитров. Той допълни, че като областен управител, с екипа си е възобновил работата по проекта „Въча“. “Идеята е от каскада „Въча“ да идва чиста и евтина питейна вода до „Първенец“ и да се разклонява към Пловдив“, каза още Димитров.

По въпроса с наводняването на квартала, при проливни дъждове, той заяви, че причина за това е липсата на достатъчно шахти. “И затова трябва да питаме общината – дали броят на шахтите отговаря на нормативите. Ангажиментът, който поемам аз, е с екипа ми да направим проверка и да видим какво може да бъде подобрено, а при бъдещи асфалтирания на улици да поставяме шахтите както и където трябва”, обясни Димитров.

По темата за здравната служба, д-р Калин Калинов заяви, че настоящата общинска управа “де факто няма общинска здравна стратегия”. Здравко Димитров заяви, че такава трябва да бъде изготвена като документ и да бъде представена за обсъждане, промени и корекции пред пловдивчани.

“Въпреки че беше отбелязано в програмата й, администрацията на г-н Тотев не направи обществения форум и отказа да обсъжда въпроси от здравната сфера с пловдивчани”, допълни д-р Калинов. Според него общинските болници се управляват единствено като търговски дружества. “Интересуват се от тяхната печалба, а не от качеството на здравните услуги, в тях“, допълни д-р Калинов, който е управлявал най-голямата онкологична болница в България КОЦ „Пловдив“.Само през месец март и април съм внесъл в деловодство 11 писма до Иван Тотев по здравни въпроси, но кметът не отговори и не им обърна внимание. Настоявах за осигуряване на средства за лечение на онкоболни и за животоспасяващи лекарства, каза още д-р Калинов.

В края на срещата Здравко Димитров разказа на хората, че в момента се прави проект за околовръстното движение до Асеновградско шосе и след него. След завършването на пътя с 2 ленти за движение в едната посока камионите, които идват от Асеновград няма да минават през Пловдив. “Този проект е важен и полезен за пловдивчани и въпреки, че е национален проект ще поискаме да има обществено обсъждане в Пловдив”, каза още Димитров.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина