БългарияГероите на деня

Георги Търновалийски пожела успех на студенти, докторанти и млади учени

Участниците на Шестата научна конференция за студенти, докторанти и млади учени, която се проведе в Дома на учените в Пловдив, приветства народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Той поздрави организаторите от Федерация „Наука и висше образование” Пловдив и Съюза на учените в България – Пловдив за усилията и последователността да наложат тази традиция, която е шанс за младите хора да се доказват и изграждат в научните си области. На младите хора Търновалийски пожела смелост в творческите търсения, дързост в мечтите и страст в научната работа. В приветствието си той отбеляза, че днешният научен форум протича между две важни дати: 9 май – Денят на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа и 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. По този повод ми се струва  уместно да цитирам един революционер на световната научна мисъл и безспорен авторитет на 19 век Луи Пастьор, който казва: „Аз непоколебимо вярвам, че науката и мирът ще възтържествуват над невежеството и войната, че народите ще се споразумеят не за целите на унищожението, а за целите на изграждането и че бъдещето принадлежи на онези, които направят повече за страдащото човечество”. И аз непоколебимо вярвам в това, подчерта Георги Търновалийски и допълни, че вярата му намира силно основание в събития като днешното. То е факт, защото млади хора с дързост и страст към научната работа срещат разбирането и подкрепата на научни ръководители и академични ментори, каза пловдивският депутат. 

С удоволствие предоставяме възможности на младите хора да представят резултатите на своята научна работа, за да получават национално признание, каза проф. Симеон Василев, председател на Съюза на учените в Пловдив. Той пожела на участващите – 50 студенти и докторанти с 30 доклада, и световна слава. Разработките на младите колеги са в три тематични направление – медико-биологични науки, технически и природоматематически науки, социално-икономически и хуманитарни науки, и ще бъдат публикувани в специален сборник, съобщи доц. Димитър Станков, председателят на Федерацията „Наука и висше образование. Той обяви, че Шестата конференция се провежда под знака на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма.

Успех на младите учени пожела от името на Управителния съвет на Съюза на учените в България и неговият член проф. д.и.н Нина Дюлгерова. Животът преминава,  науката остава, знанието е сила, а познанието дава самочувствие в търсенето и намирането на света, посочи известната анализаторка на енергийната геополитика. Тя изнесе и пленарния доклад в конференцията на тема „Светът между войните от миналото и съвременният несигурен свят”. Нейните тези за глобалните и регионалните конфликти, периода на цветни революции и последващите кризи, ролята на виртуалното пространство в света без граници, интересите на Великите сили в Близкия Изток, в Украйна и на Балканите, Евразийски съюз и европейски модел грабнаха вниманието на аудиторията, а предвидените 45 минути станаха неусетно 90 мин., поради поставените въпроси и дадените отговори. 21 век е векът на енергийната геополитиката, обобщи проф. Дюлгерова. По думите й в момента битката е за историята в регионален и глобален план, защото всеизвестно е, че победителите пишат историята. Опасно е, че главните принципи на легитимация и суверенитет на държавите,  които гарантираха относително спокойствие на света, вече са нарушени. До 2014 година по отношение на радикалност конфликтите бяха предсказуеми, смята проф. Дюлгерова. Тя не допуска македонската криза да се прехвърли на наша територия и остава оптимист за България. Надеждата й е свързана с това, че страната ни винаги оцелява в рамките на империите, които загиват, каза тя и се усмихна на репликата, че в момента сме членове на ЕС и НАТО.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина