БългарияГероите на деня

Георги Попов-Тумби: Славчо Атанасов доказа, че подкрепя спорта

Георги  Попов – Тумби е сред най-големите имена в историята на българския футбол. Роден  е  на 14 юли 1944 г. в град Пловдив. 
Един от най-бързите играчи във футболната история на България – пробягва в най-добрите си години 100 метра за 11 секунди. Спортната си кариера започва като гимнастик. 
С футбол започва да се занимава в школата на ФК „Марица“. Преминава на 17 години в отбора на „Ботев“- Пловдив, където играе от 1961 до 1975 година. 
Записва 308 шампионатни мача, в които отбелязва 83 гола. В евротурнирите за Ботев има 12 мача и 3 гола (2 мача с 1 гол в КЕШ, 6 мача и 2 гола в КНК и 4 мача за купата на УЕФА). 
Шампион на България през 1967 г., носител на Купата на Съветската армия през 1962 г., вицешампион през 1963 и финалист за Балканската клубна купа през 1972 г. Взима участие и в национални гарнитури – 5 срещи с 1 отбелязан гол в "А" юношеския национален отбор (до 18 г.), 4 срещи с един отбелязан гол в младежкия национален отбор (до 23 г.), 2 срещи с един отбелязан гол "Б" националния отбор и 22 срещи в "А" националния отбор и 1 гол. В състава на "А" националния отбор участва на финалите на IX Световно първенство в Мексико през 1970 г., където играе 2 мача и на Европейското първенство през 1968 г. – четвъртфинал. "Заслужил майстор на спорта" от 1965 г. Бивш треньор на Ботев Пловдив, Спартак и Марица.

Разговаряме с него по повод предложението на кандидата за кмет на Пловдив Славчо Атанасов правителството да отпусна 20 милиона лева за довършването и модернизирането  на градския стадион "Пловдив", както и за проблемите на спортната база под тепетата. 

– Г-н Попов, вие сте сред пловдивчаните, които твърдо подкрепят предложението на Славчо Атанасов градският стадион "Пловдив" да бъде довършен и модернизиран с 20 милиона лева, отпуснати от правителството. Защо?
– Тези средства  не са толкова много, като се има предвид, че ако модернизацията се осъществи, градският стадион ще предоставя отлични условия за тренировки и състезания не само за футбол, а и за лека атлетика, волейбол, баскетбол и други спортове. Това ще даде възможност на стадион "Пловдив" да се готвят деца и юноши. Самият спортен комплекс включва още няколко футболни игрища, които при ремонт с минимални средства могат да бъдат ползвани от младите таланти. Освен това до стадион "Пловдив" са Гребният канал, басейн "Младост", Спортното училище. Няма друго място в България, където са събрани толкова много спортове.

Затова аз напълно подкрепям предложението на Славчо Атанасов за довърпването на стадиона.  Напълно му вярвам , защото доказа убедително като кмет, че подкрепя спорта и прави всичко възможно за неговото развитие в нашия град. Обръща сериозно внимание на спортната база. Той убеди не само мен, а и много хора, че стадион "Пловдив" може да бъде модернизиран успешно за 20 милиона лева по проекта на арх. Валентин Маринов.  Смятам, че това е най-удачното, тъй като с не чак толкова много пари това огромно съоръжение би могло да бъде модернизирано и ще стане използваемо. Така там не само ще се тренира, а и ще може да се провеждат международни състезания. Това ще засили интереса на децата и на младите към спорта. Най-важното е да се мисли за бъдещето на нашите деца, а именно чрез спорта те ще могат да израстват здрави и умни. Само така можем да ги откъснем от пороците на улицата- цигари, алкохол и наркотици. Разбира се на градския стадион няма да дойдат да тренират мъжките отбори на „Ботев“ и „Локомотив“, които си имат бази..

– Смятате ли с  други известни спортисти да подкрепите по-активно  предложението на Славчо Атанасов? 
– Вече заявих, че подкрепям напълно предложението на Славчо Атанасов и смятам, че е най-удачното за развитието на спортната база в града. Сигурен съм, че и други известни футболисти и спортисти го подкрепят. Какво по-хубаво от това в Пловдив спортната база да се обнови. 

– В лошо състояние са и други спортни обекти в Пловдив? 
– Да, разбира се. Стадионите и спортните зали се нуждаят от ремонт. Ясно е, че общината и на тях ще трябва да помогне.  Може би „Ботев“ и „Локомотив“ ще съумеят по-лесно да си намерят спонсори да им оправят стадионите. Какво обаче ще стане с базата на „Спартак“ и „Марица“?   Те имаха добра база за детско-юношеската школа. Затова „Марица“ стана люпилня на млади таланти. Имам уверението на Славчо Атанасов, че като стане кмет, ще предостави терените, които са общинска собственост на клуба, за да могат да я стопанисват, развиват и ползват. Разбира се, това е невъзможно да се случи без помощта на местната власт. Така игрищата на Английската гимназия ще се ползват за футбол не само от отборите на „Марица“, а и от учениците на тази, а и на Руската гимназия.  

– Явно много ви боли от проблема със спортната база? 
– Разбира се. От града с най-много спортни обекти Пловдив се превърна през годините на прехода в града с най-много кафенета, хазартни зали, ресторантчета и хотели на глава от населението в България. Не съм против тях, нека си развиват бизнеса, но не за сметка на нашите деца, които са им клиенти. Явно е имало управляващи, които са имали изгода от това. Аз искам младите да бъдат запалени отново по спорта, да се занимават активно с него. Това е най-добре за бъдещото им развитие. Ще дам един пример. С Добри Ненов посетихме град Пафос в Кипър. Той има 20 000 жители, а разполага с 60 модерни затревени терена. Броил съм ги лично, за да се уверя, че не ме лъжат, като ми казаха тази информация. Да не говорим за останалите спортни обекти. Затова и кипърците ни надминаха в спорта. Да не говорим за съседна Турция, където са създадени отлични условия за спорт – там и стадионите, залите и басейните са пълни с деца и младежи. Трябва отново да запалим интереса на децата към спорта, защото чрез него ще развият здравето и интелекта си. Трябва да се помисли и за развитието на спорта в училище. Длъжни сме да мислим за младото поколение.  Славчо Атанасов има нужното отношение към тези проблеми и съм сигурен, че като кмет отново ще действа в интерес на спорта и младите, както вече е доказал в предишния си мандат. Да не забравяме, че именно той се пребори за връщането на двата стадиона „Христо Ботев“ и „Пловдив“ като собственост на общината. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. ДОКОГА ЩЕ КРИЕТЕ КОЙ Е ОСНОВЕН СПОНСОР И КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА БОТЕВ-КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА ЛАФКА, КОЙ Е НА СЛУЖБИЦА ТАМ, КОЙ КАРА ДЖИП ОТТАМ…ПО-ДОБРЕ СЕ НАДУРЕТЕ ПО-НИСКО НА ПЕЕВСКИ – БЕЛКИМ ОТЪРВЕТЕ В ГРУПА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина