БългарияГероите на деня

Дани Каназирева: Защо още има задръствания след милионите за бул. „Васил Априлов“?

Ремонтът на бул. „Васил Априлов“ струва на пловдивчани почти 10 милиона лева, но въпреки големите разходи трафикът остава изключително затруднен, особено между бул. „Шести септември“ и „Пещерско шосе“. По този повод председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева внася питане до кмета Иван Тотев, съобщават от офиса на партията. Тя настоява пловдивчани да получат отговор на какво се дължат постоянните задръствания на „Васил Априлов“ и какви действия предприема Община Пловдив, за да премахне изнервящите тапи.

Каназирева напомня, че целта на всеки инфраструктурен проект е да бъдат създадени условия за удобно, бързо и безопасно движение. Бул. „Васил Априлов“ е обновен, но всеки ден дълги колони от автомобили чакат на светофарите в двете посоки, хората недоумяват защо на толкова малко разстояние от 600-700 метра трябва да има четири светофарни уредби – те са на кръстовищата с бул. „Шести септември“, ул. „Ген. Данаил Николаев“, бул. „Свобода“ и Пещерско шосе.

Според експерти на „Съюз за Пловдив“, светофарите могат да се регулират по друг начин. На кръстовището с ул. „Ген. Д. Николаев“ има нужда от адаптивното управление, т.е. чрез сензори или детектори, които да улавят наличието на чакащи автомобили от ул „Ген. Д. Николаев“ и да преустановяват движението по бул.“Васил Априлов“.

След като колите се изтеглят от еднопосочната „Ген. Д. Николаев“, трябва незабавно да се пусне трафикът по бул.“Васил Априлов“. Така няма да има задръствания, въздухът ще е по-чист, а хората ще са по-спокойни. Задържането на движението в тази част от булеварда създава струпвания на автомобили, които по-късно се движат вкупом към следващото кръстовище при червена светлина.

На кръстовището с бул. „Свобода“ решението е в премахване на светофара и изграждане на кръгово движение. В момента сигнализацията блокира трафика в посока „Шести септември“. Движението се стеснява в едно платно, за да преотстъпи другото за тези, които правят ляв завой към жп прелеза. Кръговото кръстовище е единственият начин да се запазят двете ленти в една посока.

Каназирева напомня, че Община Пловдив вече похарчи 6 млн. лв. за т.нар. умни светофари, но все още няма удобно, бързо и безопасно движение по улиците. Пътят за рашаване на проблема е с работеща система за организация на трафика и приоритетно изграждане на кръгови кръстовища, смятат от „Съюз за Пловдив”.

Каназирева настоява кметът да отговори:

  1. Как са регулирани кръстовищата на бул. „Васил Априлов“?
  2. Монтиран ли е трафик детектор на сфетофарите и свързан ли е с центъра за управление на трафика?
  3. Циклограмата на светофарите интегрирана ли е в центъра за управление на трафика и ръководи ли се от него?
  4. Направен ли е анализ на трафика по бул. „Васил Априлов“ съобразно данните от циклограмата и
  5. Променена ли е в различните диапазони на деня и съобразно трафика?

Каназирева припомня, че се очаква и още един отговор от кмета – кога ще се изпълни вторият етап от проекта на бул. „Васил Априлов“, който предвижда разширение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. и къде е велоалеята по новата отсечка на Васил Априлов – нещо свършиха парите по транспортния проект и с тях свършиха и велоалеите – иначе сме европейски град с европейско мислене хахахахахх

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина