Търговци в Стария град реват от спуснатите бариери

Евала

Забраната за движение и паркиране на автомобили в резервата се спазва стриктно, установи проверка на Под тепето

Image title
Разнопосочни са реакциите на хората в Стария град по повод прясната забрана за движение и паркиране на автомобили в резервата. Част от хората, които правят бизнес из калдъръмените улички , реват заради пуснатите бариери. Оплакват се и собственици на имоти по Трихълмието. Доволстват обаче туристи и минувачи, които не искат да правят път на автомобили, докато бродят край старите къщи.

Image title
Запитахме дали стриктно се спазва забраната за влизане и паркиране автомобили в Стария град, освен от живеещите в архитектурния резерват. Заповедта на кмета Иван Тотев не се нарушава, въпреки леките вълнения, гарантират служители на общинска охрана на бариерата край храм „Св. Богородица“. Има раздадени пропуски, които осигуряват достъп до Стария град. По време на събития, като днешните дервишки танци в Пълдин, достъпът е улеснен. Част от гостите на ритуала влязоха с колите си до самия ресторант и някогашен дервишки храм. Под тепето присъства на два случая, в които шофьори спираха до бариерата.Image title
Там научаваха за новата наредба и се оттегляха без скандали. Но хората от антикварните магазини не са толкова смирени. По този начин ни отрязват крилата, коментираха с леко яростна нотка, примесена с отчаяние търговците. Бизнесът ни буквално затъна. Вече не влизат клиенти, след като още от бариерата до църквата ги спират. Те не искат да плащат за паркинг и просто си отиват, отбелязват антиквари. Минувачи обаче контрираха, че за да имаш привилегията да правиш бизнес и да живееш на такова място като Стария град , трябва да свикваш с условията и добавената стойност.

Заварихме жена, работеща в антикварен магазин, тъкмо приключваща описването на разписанието на рейсовете върху малко квадратно листче. Дамата си вписваше графиците и номерата на автобусите, с които може да идва на работа. Тя не е от Пловдив и откакто работи в Стария град , винаги е пътувала със собствената си кола, но след забраната няма къде да паркира. И е много тъжна от този факт. Работещите всеки ден в резервата нямат привилегии относно паркирането. Дълго търсих къде да спра автомобила си. И не всеки ден намирам. Стана много трудно, отбеляза мъж от съседния дюкян. Недоволни сме, но няма какво да направим, нека по-висшите да определят кое е „по-добре“ за нас. Не само забраната за Стария град, цялата ни държава е такава. Измислени са законите, но не са дообмислени добре, също с горчивина споделят хората.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.