ГрадътЕвалаИзпод тепетоНовини

Нова платформа за деца с увреждания на Зонта-клуб Пловдив

Зонта клуб – Пловдив подари безплатен проект за изграждането и монтажа на платформа за 10-годишния Живко, болен от детска церебрална парализа. Организацията стартира кампания за създаване на регистър за деца и възрастни с двигателни заболявания, за осигуряване на достъпна среда за живот.

По инициатива на Зонта – клуб Пловдив е изградена и монтирана нова високотехнологична стълбищна платформа за достъп до външната околна среда, пред жилищен блок на ул. „Никола Войводов“ в гр. Пловдив. Тя е втората изградена такава, по проекта на клуба „Подай ръка, сбъдни мечта да открием заедно света!“ за перодоляване на височини от деца с увреждания. Там живее 10-годишният Живко, болен от детска церебрална парализа. Механизмът за преодоляване на стълбищните височини беше официално открит и заработи вчера. Проектът и издаването на съответните разрешителни за платформата е изготвен и представен безвъзмездно от професионален колектив от арх. Таня Михайлова и арх. Каля Балджиева, членове на Зонта – клуб Пловдив.

„Ние от много години реализираме такива проекти, които са част от „Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“ на Министерството на труда и социалната политика. Изготвяме безплатно пълна проектна документация според изискванията на Закона за териториално и селищно устройство“, обяснява арх. Каля Балджиева.

От район „Централен“ на община Пловдив са съдействали най-ефективно в процеса на изграждане на платформата, което е направило възможно спазването на едномесечния срок за подаване на документите.

„Сега достъпът на Живко до външната среда е лесен. Чрез платформата бързо ще излизаме навън. Той ще може посещава парковете, градини и детски площадки. Прекрасен подарък за Коледа и Нова година“, казва Весела Георгиева, майка на Живко, който всички наричат Жижко.

За да се изгради платформата, е било необходимо да се съберат подписи за съгласие от съседите, както и да се представи документ, че детето ползва помощна количка, предоставена му от социалните служби.

„Тук се появи проблем, който тепърва трябва да се разреши законодателно. Живко получи количка от човек, който му я закупи, но когато от институциите разбраха, че тя не е дадена по съответния ред, първоначално отказаха да дадат разрешение за платформата. Причината е, че количката е закупена от спонсор. Това е парадокс. Втората количка можеше да послужи на друго нуждаещо се дете“, допълва арх. Каля Балджиева.

В тази връзка от организацията смятат да проведат поредица от срещи с отговорни длъжностни лица от „Наионалната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“, за да настояват за промяна на действащите разпоредби.

От Зонта – клуб Пловдив искат да сбъднат и още една мечта на Жижко. Той сега е трети клас, а голямото му желание е да участва в публиката на любимото предаване „Стани богат“.

„ Написахме писмо до телевизията и очакваме покана, а той ще бъде много щастлив, ако мечтата му стане реалност“, казва майка му Весела.

Живко всяка вечер гледал с интерес предаването, до себе си държи книга с въпросите, задавани от Михаил Билалов, и не пропуска да разкаже за най-интересните на своите учители, които всеки ден го посещават в дома му.

За да помогнат и на други деца и възрастни хора с двигателни заболявания, от Зонта – клуб Пловдив организират кампания за създаване на регистър, чрез който организацията ще продължи да изготвя безплатни проекти за включване в програмата за достъпна среда на Министерството на труда и социалната политика. Зонта – клуб Пловдив призовава всички, които искат да се включат да осъществят контакт на мейл [email protected]

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина