Изпод тепетоМнения

Стартира ремонт на новата част на Хуманитарната гимназия

Ремонтът е на частта, която няма статут на историческа ценност и е строена по-късно

Външно саниране на част от сградата на Хуманитарната гимназия в Пловдив стартира преди няколко дни. Към момента се санира фасадата от страната на вътрешния двор на допълнителното тяло, което е по-близо до бул. "Марица". Тази част от историческата сграда не е със статут на индивидуална културна ценност. 

Сградата е построена за Мъжка гимназия в първите години след Освобождението по проект на знаменития за Пловдив и Източна Румелия архитект Пиетро Монтани. В момента цялата постройка се дели от две училища – ГХП "Кирил и Методий" и основно училище "Александър I Батенберг". Според информация на KAPANA.BG, както училищното ръководство, така и Община Пловдив имат желание да ремонтират историческата част – която е към църквата "Кирил и Методий" с две странични крила – с максимално запазване на автентичността.

Още преди 20 години е изработен проект във връзка с програма "Красива България", който има и одобрение от НИНКН. При евентуално постъпки за ремонт, той би могъл да се използва при работата по сградата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина