Изпод тепетоМнения

Районният прокурор Гергана Мутафова разкри човешки останки на Епископската Базилика

Топ обвинителят се включи в археологическите разкопки като доброволец

„Мъж. На средна възраст. Време на смъртта- 10-11в. Няма видими следи от насилие”. Това заключи „от местопрестъплението” районният прокурор Гергана Мутафова. Топ обвинителят откри човешки останки при разкопките на Епископската Базилика вчера. Административният ръководител на Районна прокуратура участва като доброволец в дейностите по разкриването на най-важния археологически обект в Пловдив, заедно с още близо 20 ентусиасти. Изключително професионално Мутафова зачисти с четка открития в преддверието към най-големия раннохристиянски храм скелет. Детайлно обработи черепа, гръдния кош и бедрените кости. Мъртвецът е бил положен директно върху мозайката близо до централния вход на Базиликата. Под главата му е поставена малка керамична плочка. В близост до него бяха намерени и други човешки останки, част от големия средновековен некропол, който се е намирал тук, обясни Мутафова, след кратка консултация с археолозите на обекта. Много е интересно. Същинско разследване, но не на престъпление, а на загадките на историята, каза, наведена над костите Гергана Мутафова.  

Работата по разкриването на Епископската Базилика напредва. Излязоха много от структурите в преддверието на храма. Археолозите намериха дори останки от красив мраморен шадраван, който се е намирал в двора на Базиликата. Смятат, че той може да бъде възстановен почти напълно. Мозайките излизат навсякъде. С всеки изминал ден обектът дава все повече ценна историческа информация. Надяваме се времето да позволи да работим на терен и през декември, коментираха археолозите.

Проектът, чийто двигател е Фондация "Америка за България", се движи в график и се очаква до края на 2018г. в сърцето на Пловдив да бъде открит най-значимият културно-исторически обект в новата история на града ни- комплексът Епископска Базилика.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина