Изпод тепетоМнения

Президентът на МОК прави символична първа копка на втория гребен канал

Томас Бах дава старт на изграждането на съоръжението по време на Световното първенство по гребане за мъже и жени

Георги Титюков: До 2020г. може да завършим проекта

Иво Дернев

Президентът на Международният олимпийски комитет Томас Бах ще направи символична първа копка за втори гребен канал. Това ще се случи на 15 септември, когато висшият спортен функционер ще посети Световното първенство по гребане за мъже и жени. Шампионатът започва на 9 септември и за него под тепетата идват близо 4 хиляди акредитирани лица от цял свят.

Като бъде изграден помощния канал ще имаме най-доброто съоръжение в света. Ще предложим на световното гребане още по-добри условия от сегашните, подчерта председателят на българската федерация по гребане Свилен Нейков на днешната официална пресконференция по повод старта на световното първенство.

Имаме избран изпълнител за проектирането на втори гребен канал. Той трябва да приключи до два месеца, след което ще пристъпим към строителното разрешение. Може да приключим изграждането на съоръжението през 2020г., заяви зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

По време на посещението си в Пловдив, президентът на МОК Томас Бах ще има работна среща с президента Румен Радев, с министрите на спорта на България, Русия и Австрия. Тогава ще е и символичната първа копка на втория гребен канал.

Щастлив съм отново да бъда тук. Във водата ще се състезават над 1000 участника от 62 страни. Гребната база в Пловдив е страхотна, тъй като дава възможност да си толкова близо до водата, буквално на една ръка разстояние. Подготовката за световното първенство е отлична, подчерта техническият делегат от ФИСА Майк Танер.

Заявки за телевизионен сигнал има подадени от над 80 държави. 190 са акредитираните чужди журналисти, което е абсолютен прецедент за Гребната база.

Положихме максимални усилия да спазим всички изисквания за първенство от такъв ранг. И това се случва. Засега нямаме никакви проблеми, заяви председателят на организационния комитет на първенството Иван Попов. И покани всички пловдивчани на церемонията по официалното откриване на шампионата утре вечер, в 18.30ч., на Античния театър.

Всички чужди тимове вече са в Пловдив и тренират във водите на канала. Българското участие на първенството ще е скромно. Отборът е малък, камерен, но имаме надежди за достойно представяне, каза олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Тя очаква да паднат доста рекорди при добрите условия на Гребната база и попътния вятър.

Има 2500 заявки за зрители, от които повечето са от чужбина. Входът за публиката е свободен, уточни Иван Попов. Той допълни, че за първенството се организира гурме зона, която да представя пред чуждите гости български вина и храни.

След срещата с медиите организаторите на първенството и олимпийските шампионки Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева написаха пожелания върху лодката на приятелството, върху която подписи ще положат всичките шампиони от шампионата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. вече се каза доказа и се приключи моабета за фторий третий и прочия КАНАЛИ за всяко кмецтво а именно че не било задължително за състезания на балканско европейско световно или галактическо ниво да хабим още толкова Народна Квадратура. Хич.

  2. Епа световно известни сме а не само европейски по шантавината на проектираните и изпълняваните „ПРОЕКТИ“ под фюрерствпто на инджа. Другаде никъде няма чак такива драпащи за Малария и Западнонилски вирус БУДАЛИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина