Изпод тепетоМнения

Няма да има повече археологически разкопки на площад Централен

Общината и НИНКН обсъждат настилките, до дни се очаква отговор от института

Градските елементи от площадното пространство са от етап 2 на реконструкцията, може да се правят и догодина

Евлоги Георгиев

Проектът за площад Централен ще бъде показан. Но в момента не говорим за обществено обсъждане, тъй като сме в първия етап, който касае настилките. Там опции са обсъждане много няма, каза днес кметът Иван Тотев.

По думите му отговорът на НИНКН относно проекта за реконструкцията на Площад централен трябва да всеки момент. Тотев отбеляза, че общината е наясно с предписанията от Института.  

Всичко, което получаваме като информация от там, ни устройва. Надявам се официално становището да дойде до два- три дена, за да можем да поръчаме материалите. Става въпрос за настилката от мраморни и гранитни плочи. За повече разкопки на площада не се говори. Надяваме се да не се правят такива. Естествено, наблюдение на археолог задължително ще има, но разкопки не се предвиждат. В момента уточняваме настилката, като нямаме кой знае колко опции. Имаме Римски форум отдолу и площадно пространство. Трябва да покажем Римския форум в площадното пространство. Ще правим сигниране- с различни материали ще очертаем къде е бил Римският форум. В момента одобряваме точно това. Вече градските елементи, които да бъдат по площада, ще са в зоните, които са от етап две. За тях са предвидени конкурси и обществени обсъждания. Сега с НИНКН обсъждаме основно вида на настилките и растера. Елементите от градското обзавеждане са неща, които ще обсъждаме и които могат да бъдат направени и през следващата година. В момента целта ни е в края на декември да сме готови с настилките, каза още по темата кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Като ще се прави, да се прави като хората, както си следва, както СЕ ПРАВИ = КОМ’ ИЛ ФО. А не някога, друг път, или никога. То с маймунджулуци не става. Най добре да пуснат ОТНОВО АСФАЛТАДЖИЙСКАТА мафия, че поне да не го изплащаме чак до внучките ми.

  2. Всички милиони за които си шушукахме няма да идат за площад, затова се стесняват да покажат чертежи. Те са за Едно Оплочване от Едни Хора (наши) и за едно ръкостискане под масата. Цялата СКУКА на това пространство ще се влоши, ура!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина