БългарияЖивотИмоти в ПловдивНовини

Втори шанс за саниране на блока: удължават срока за кандидатстване по ПВУ

Първоначалният срок – до 16 януари, ще бъде удължен минимум с един месец, за да имат възможност сдруженията на собствениците да подадат новите заявления по втората процедура – етап 2, където се предвиждат 20% самоучастие. Това стана ясно от изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред БНР.

Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), призна министър Цеков.

От къде тогава ще има средства за саниране?

Програмата за развитие на регионите остава друга възможност за финансиране на санирането след изчерпване на ресурсите по ПВУ. Голяма част от парите по тази програма са грантово финансиране. През настоящата година ще заработи Националният декарбонизационен фонд, който също ще предоставя средства за енергийно обновяване на сгради. Също тази година ще започне да функционира и Социалният климатичен фонд, който ще предоставя средства на енергийно бедните граждани, подчерта той.
 
В следващите години, в една по-далечна перспектива е логично да се премине от схема на изцяло грантово финансиране към схема на споделено финансиране„, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В етап 1 от процедурата по ПВУ са се включили 3068 сгради със заявено финансиране на стойност около 4 милиарда при предвидени по Плана над 1 милиард, обясни той. Одобрените сгради за този етап са 756. На етап 2 средства ще получат още около 250 сгради.

За сравнение, преди 8 години панелките, нуждаещи се от саниране, са били около 5000, напомни Цеков. Около 2000 от тях са били обновени по програмата за саниране в предходните години.

След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за обновяване 2000 сгради, показва простата сметка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина