БългарияЕвалаЖивотНовини

Възраждат читалището в Дедево

На идеята да се възроди читалището в Дедево/Дедово засега са казали „Да“ 51 съмишленици, живеещи в родопското село или свързани с него и прилежащите 10 вилни зони. Инициативата да се съживи читалищната дейност се огласява в Деня на народните будители, когато се отбелязва 100-годишнината от първото му честване.

Очакват се и други привърженици на изначалните цели на народното читалище да подкрепят възобновяващата се институция в Дедево. Тя ще е продължител на основаното в селото преди 105 години читалище. И ще възкреси от пепелта – в буквалния смисъл – изгорялото преди 23. Новото културно-просветно средище също ще носи името на дедевския будител Даскал Димо, както е било преди.

Днешните дедевчани – продължители на делото на Димитър Т. Даскалов, основателя на читалището, и на неговия патрон – Даскал Димо, казват „Да“ защото имат своя кауза. Тя е да пазят и умножават местните традиции, да подкрепят любителското творчество, да тачат изконните общочовешки ценности, да стимулират и реализират разнообразни инициативи в полето на просветата, науката, изкуството, културата – на духовността.

Тази благородна и облагородяваща читалищна дейност обаче ще трябва да се извършва някъде. Предвидено й е място в обществената сграда в Дедево. Но от 12 години тя стърчи в груб строеж в центъра на селото. За да се стигне до 1 ноември 2022 година, когато е ясно само едно: С предвидените пари в тазгодишния бюджет на Община Родопи, може да бъде довършен единият от трите етажа. Но не би! Има само обещания. Но обещания ремонт не вършат. Кога ще стане това, г-н кмете на „Родопи“, настойчиво питат радетелите на новосъздаващия се просветно-културен център в Дедево.

Учителят Димитър Т. Даскалов, е инициаторът през 1917-а в Дедево да се открие читалище. Нарекли го „Даскал Димо“. Като поклон и признателност към Димо Аргиров – Даскал Димо, най-младият учител не само в новопостроеното през 1844-а школо в Дедево, а и в Централни Родопи. За 50 години посветени на просветата името на Даскал Димо става легенда в Родопския край, а дедевският му род приема фамилията Даскалови.

Основателят на читалището Димитър Т. Даскалов, внук на Даскал Димо, е една от най-просветените, прогресивни и инициативни личности в Дедево. Димитър Т. Даскалов е организатор и основен двигател на горско-производителната кооперация „Защита“, първата в Южна България (1921). Вдъхновител е на първата Родопска комуна (1922). Водач е на дедевския отряд от 35 човека , участвал в Септемврийското въстание – 1923. На 22 февруари 1925 г. Д. Т. Даскалов е разстрелян на една пловдивска улица – след няколко ареста, без съд и присъда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина