АктуалноБългарияНовиниТемида

Прокуратурата разследва смъртта на родилка и бебето ѝ

25-годишна родилка и бебето ѝ са починали в болницата във Велинград вчера. Жената е била от Ракитово. Съпругът ѝ я е докарал в болницата около 4.30 часа сутринта и твърди, че няколко часа по-късно от МБАЛ-Велинград са му съобщили, че жена му и новороденото са починали.

Днес пред болницата в града заради случая се бяха събрали доста хора, имаше и полиция. По думите на мъжа, лекарите са се забавили. Той твърди, че когато са дошли за раждането, не е имало лекар на смяна.

Роднините са подали жалба в полицията. Образувано е досъдебно производство. 

Окръжна прокуратура–Пазарджик днес съобщиха, че се наблюдава досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, вследствие на което на 28.12.2022 г. в МБАЛ „Велинград“ са починали родилка на 25 г. и новороденото й бебе – престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс. Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик се извършват незабавни действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация и др. Разследването ще приключи в законовия  срок.

От друга страна от болницата обясняват, че след раждане по оперативен път, въпреки многочасовите опити на лекарите, не са успели да спасят младата жена. От здравното заведение уточняват, че бебето е мъртвородено. В реанимационните действия са участвали специалисти по гинекология, хирурзи и анестезиолози. Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно стандарти на съвременната медицинска практика, казват още от МБАЛ-Велинград.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина