БългарияВластНовини

Падането на забраната за внос на зърно от Украйна не е обсъждана със земеделския министър

Министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че предложението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември не е обсъждано с него. Вчера на извънредно заседание парламентарната икономическа комисия одобри проекта, който беше внесен от депутати от групите, подкрепящи правителството, както и от народни представители от ДПС. Предстои гласуване в пленарната зала.

Вътев уточни, че не е виждал анализ как отпадането на забраната ще повлияе на българските земеделски производители. Според него те нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските.

„Сегашната стопанска година е тежка със и без забраната за внос на украинско зърно. Имаше суша, наводнения, срив на пазара на зърно, а откакто започна войната в Украйна, нищо не е същото. Не знам дали в решението има намесени външнополитически интереси“, каза още Вътев пред Би Ти Ви.

„Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение, не само от страна на народните представители, но и от страна на земеделските производители“, допълни министърът.

Той добави, че трябва да бъдат защитени българските зърнопроизводители, но не даде повече подробности дали ще предприеме някакви допълнителни действия, съобщава Дневник. Предположи, че падането на забраната ще доведе до протести.

Такива вече се предвидени. Зърнопроизводители обявиха, че ще излязат на протест. – Зърнопроизводителите заплашват с национален протест= Те припомниха, че след въведеното ограничение през април Европейската комисия е обещала подкрепа на българските производители, но такава все още не била предоставена.

Снимка: © Цветелина Белутова, Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина