БългарияВластИзбориНовини

Обсъждат 770 лв. минимална заплата

Предложението на правителството минималната работна заплата да е 770 лева от първи януари 2023 г. ще обсъжда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество, пише БНР. Повишението ще е с 8,5% спрямо определената от април тази година минимална заплата от 710 лева.

Данните на статистиката сочат, че към края на третото тримесечие на настоящата година минималното възнаграждение у нас получават 458 хиляди заети.

Днешната дискусията между правителството, бизнесът и синдикатите ще се проведе и на фона на предложения на депутатите от различни парламентарни групи, да се приеме автоматичен механизъм за определяне на минималната заплата.

Чрез промени в Кодекса на труда от „БСП за България“ направиха опит минималната заплата догодина да е половината от брутната средна за предходните 12 месеца и изчислиха, че тя трябва да е 850 лева, на което се противопоставиха с други предложения от ГЕРБ-СДС.

Междувременно правителството излезе със свой проект на постановление и предложи минималната заплата да се повиши на 770 лева от януари догодина, въпреки че финансовият министър Росица Велкова заговори, че увеличението трябва да е от средата на 2023-та.

И все пак към мотивите на постановлението, изготвено от социалното министерство, е записано, че ръстът на минималната заплата се налага заради променената икономическа среда и инфлацията, за да се компенсират нискодоходните работници, които да не загубят покупателна способност.

Изчисленията сочат, че 770 лева са почти половината от средната брутна заплата за 2021-ва и твърдят, че така се изпълнява и европейската директива за минималните възнаграждения, което се оспорва от синдикатите.

Бизнесът е против административното налагане на размера и иска да се договори формула.

Дискусиите в Националния тристранен съвет имат само задължителен консултативен характер, служебното правителство е в правото си да определи окончателно размера с постановление, което вероятно ще е факт идната седмица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина