БългарияНовини

Не е в правомощията на БПЦ да отвори Руската църква

Светият Синод изразява надежда Руската църква да бъде отворена в най-скоро време, но това не е в компетенциите на Българската православна църква, гласи едно от решенията, взети от митрополитите на тяхното заседание, съобщава Dir.bg. Синодът подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит, в качеството му на софийски митрополит, по отношение на храм „Св. Николай Мирликийски“ в София и изпращането на двама свещеници, коментира пред журналисти митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) след заседанието на Светия Синод.

На сайта на Българската патриаршия бяха обобщени трите решения на заседанието на Синода:

Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.

Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил, съобщиха от Българската патриаршия.

Заседанието бе свикано след като от страната ни бяха изгонени трима духовници от Руската църква заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан.

В резултат Руското посолство, което се оказа собственик на храма, го заключи. По-късно Патрирах Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея.

„Светият Синод изразява надеждата храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенцията и възможностите на Българската православна църква и българската Патриаршия“, обясни митрополит Киприан.

Той добави, че темата за собствеността на Руската църква не е в приоритетите и в правомощията на Светия Синод.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина