БългарияЖивотНовини

Курбани за празника в Бойково, Ситово и Оризари

Голяма Богородица е празник за селата Бойково, Ситово и Оризари в Родопската яка. На този ден стотици вярващи се събират край манастира „Св. Богородица“, над Бойково.

По традиция всяка година там се прави курбан за здраве, а празникът продължава на селския площад. Концертът там е от 17 часа. Оркестър „Славяни“ и самодеен танцов колектив ще веселят присъстващите.

Днес гости посрещат и в село Ситово. Празникът започна в 11.00 часа с водосвет и литургия до параклиса „Успение на Св. Богородица“ над селото. За здраве и благополучие на населеното място и неговите жители се раздава осветен курбан.

В центъра на селото е подредена уникална изложба, показваща традициите и красотата на забраждането и съхранените до днес автентични аксесоари от различните етнографски региони.

Куратор е майстор Стоян Маринов Стоянов, а в лицата от снимките ще познаете артистите от ФА
„Тракия“.

Празничният ден в Ситово ще продължи от 16:30 часа с участието на виртуоза Атанас Младенов и майстори на гайдата и тъпана от Гайдарски състав“ Войводите“, надиграване между поколенията от ТШ “ Тодорови“ и песните на ФГ „Лазарица“ към НЧ „Алеко Константинов-1907“. Програмата ще продължи до късно вечерта с песните на родопския славей Росица Пейчева – специален гост на събора.

С литургия и курбан за здраве Голяма Богородица се отбелязва и в село Оризари. Богомолците там се събраха рано в православния храм „Св. Георги“, а от 12:00 часа осветената гозба бе раздадена на присъстващите миряни.

Успение Богородично е един от 12-е големи християнски празници по нашите земи. Той се чества и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина