БългарияНовини

Изплащат пенсиите със закъснение

Българските пенсионери започват 2023-та с неприятна изненада. След Коледно-Новогодишните празници, когато джобовете на целия народ са отънели, от Националния осигурителен институт предупредиха, че януарските пенсии ще закъснеят.

Забавянето е двудневно и като причина за него от НОИ посочват календара – дата за старт на плащанията 7-ми януари се пада в събота.

Ето и цялото съобщение на НОИ:

„Изплащането на пенсиите през януари 2023 г. чрез пощенските станции ще започне на 9 януари (понеделник) и ще приключи на 20 януари (петък).

Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят, но когато тези дати са неработни дни, какъвто е случаят със 7.01.2023 г. (събота), изплащането започва в началото на следващия работен ден – 9 януари. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от пощенските станции.

Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9 януари 2023 г.

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина