АктуалноКриминалеМненияНовини

Полицаят трафикант превозвал мигранти, тъй като изплащал кредит

От 1 до 6 години в затвора може да лежи полицаят, задържан от свой колеги зад волана на бус, пълен с 31 мигранти на възраст между 20 и 30 години. Той ще бъде задържан за 72 часа, след което от прокуратурата ще внесат искане в съда за взимане на най-тежка мярка за неотклонение по отношение на 23-годишният служител на Специализираните полицейски сили към СДВР „задържане под стража“.

“ Това е проява на изключителна дързост на фона на четиримата загинали негови колеги в страната- лично той да шофира буса в посока София с полицейската си униформа“, коментира районният прокурор Чавдар Грошев. Неговият заместник Атанас Илиев окачестви деянието на полицейският служител като такова с повишена степен на обществена опасност.

Бусът е бил спрян за проверка на магистрала Тракия, в района на Бенковски в посока София. Полицаят от Перник се е легитимирал със служебната си карта пред колегите си, вероятно да се опита да предотврати проверка в товарния отсек на буса, където били открити в добро здравословно състояние 31 мъже. Голяма част от тях вече са разпитани. Те обяснили, че са платили всеки по 4 хиляди турски лири, приблизително равни на 400 лева, за да бъдат превозени през България в посока Сърбия. Били са натоварени в бургаско село, а е трябвало да бъдат закарани в близост до Сливница.

„Пред колегите си той е заявил, че съжалява за това, което е извършил, но го е правил и друг път. Изплащал кредит и му трябвали пари. Докато е шофирал буса не е бил на работа- бил е в болнични и е трябвало да бъде на работа на 6 януари“, допълни картинката Чавдар Грошев. Той подчерта, че разследването е в ранна фаза и на този етап няма доказателства дали в схемата са участвали и други служители на полицията.

„Фрапантен е случаят полицай да превозва бежанци. Но това показва, че за нас няма никакво значение кой извършва тези престъпления- дали е полицейски служител, прокурор или съдия“, коментира зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Той даде подробности и за другия случай от днес. Пак край Бенковски няколко часа по-рано от задържането на полиция е бил спрян друг бус, в който са били натъпкани 25-ма афганистанци. Шофьорът е направил самопризнания. Преди две седмици се срещнал с двама турски граждани, които му предложили работата. Срещнали се отново в първите часове на новата година, а вчера той се е качил зад волана на буса, нает от фирма от друг човек. Бежанците били натоварени край същото бургаско село като това, в което полицаят качил 31-те мигранти. Посоката и крайната точка и при двата буса били едни и същи. На този етап обаче няма фактологически доказателства, че двата случая са свързани и се касае за един и същи канал за трафик на хора.

“ На мъжа от Харманли са му платили общо 5 хиляди лева. Той е неосъждан и твърди, че е имал нужда от средствата“, обясни Атанас Илиев.

Районният прокурор и заместникът му отчетоха завишаване на миграционния натиск в последната година. Дадоха и пример- през 2021г. е имало 21 дела за този вид престъпление, а за 2022г. те са били 53.

„Всички те завършиха с осъдителни присъди. Очевидно заплащането провокира все повече хора да извършват това престъпление. Вероятно е доста доходоносен бизнес“, заяви Чавдар Грошев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина