АктуалноБизнесБългарияВластНовини

Интерконекторът е свобода

Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на официалното откриване на газовата връзка

Газовата връзка между България и Гърция вече е факт. Президентът Румен Радев бе домакин на събитието в София, където дойдоха редица регионални лидери

С тържествена официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София днес беше открита междусистемната газова връзка между България и Гърция. Президентът Румен Радев бе домакин на събитието в София, където дойдоха редица регионални лидери. Сред тях: председателят на ЕК, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, както и премиерите на Гърция и Румъния.

„Чрез стратегическото сътрудничество между България и Гърция можем да постигнем стабилност в региона“, заяви Радев и посочи, че не е било лесно да се постигне този проект, като няколко правителства са били ангажирани с него. 

Междусистемната газова връзка е:

  • дълга 182 км., от които 151 км на българска територия
  • цената на проекта е 160 млн. евро
  • капацитетът е 3 млрд. куб. м. газ годишно, който ще се увеличи до 5 млрд. куб. м. през 2024 г. след построяване на компресорна станция в Комотини
  • диаметърът на тръбата е 32 инча, а налягането на газа в нея е 55 бара
  • газът може да тече в двете посоки – от Гърция към България и обратно
  • началото на подготвителните работи по проекта е през 2015 г. и по план той е трябвало да бъде готов до 2020 г.
  • изпълнител е съвместно държавно дружество, в което Bulgarian Energy и гръцката IGI Poseidon имат по 50% дял

„Интерконекторът за пренос на газ между Гърция и България означава свобода от руската зависимост“, заяви председателят на Европейската комисия.

България получаваше 80% от газа си от Русия, но след започването на ужасяващата война в Украйна и енергийната война срещу Европа. Този проект променя играта за България и за европейската енергийна сигурност„, подчерта Фон дер Лайен. По думите ѝ съоръжението може да пренесе достатъчно газ, за да покрие всички национални нужди на България.

Председателят подчерта, че силата на ЕС е в общността и че без обща европейска решителност и решения сме заплашени от резцепление и от отслабване. Фон дер Лайен напомни, че идната седмица европейските лидери ще обсъдят в Прага още възможности за компенсиране на проблемите, в резултат на енергийната криза.

„Първи октомври е важна дата за всички ни. Днес отбелязваме началото на търговската експлоатация на интерконектора между България и Гърция. Това е един ключов етап за развитие на енергийната система в целия регион на Югоизточна Европа“, посочи изпълнителният директор от българска страна на компанията оператор „Ай Си Джи Би“ Теодора Георгиева.

Тя посочи, че проектът тръгва с първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м./годишно. До 2024 година се очаква да бъдат изградени компресорни станции в Гърция и това да доведе до увеличение на капацитета от 5 млрд. куб. м на година.

„Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той отбеляза, че вече е започнало изграждането на интеконектора между Сърбия и България.

Преди началото на церемонията президентът Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис проведоха работна среща. Двамата обсъдиха перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност.

Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция, също бяха сред акцентите на срещата.

Снимка: бгнес

Източници: vesti/Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина