ГрадътКриминалеНовини

Какво се случва в Пловдив за Деня на музиката

Градът под тепетата ще отбележи днешният международен ден на едно от най-красивите и достъпни изкуства по света с няколко събития. Първото е Хоров концерт подарък за пловдивчани по случай Деня на музиката, който започва в 11 часа на стълбите на „Каменица“. Там Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и Камерна певческа формация „Слънчеви гласове“, с диригент Илиян Тиганев, ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безплатен концерт за втори път през тази година.

По традиция всяка година Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ отбелязва празника със специален концерт.

На 1 октомври от 18.30 ч. Мими Николова, изпяла с дълбоко чувство и непреходно въздействие едни от най-красивите български песни, сред които шлагера “Замълчи, замълчи”,  ще ни срещне със златни хитове от музикалната ни съкровищница в акомпанимент на пианиста Самуел Ефтимов. На концерта си в „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мими Николова  ще направи специален жест към Пловдив с посветената на Стария Пловдив песен „Вечерен сняг“ по музика на Георги Генков и текст на пловдивския поет Иван Теофилов. Ще прозвучи и „Вечер над Орлов мост“ от Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, която Мими Николова записва с триото на Милчо Левиев „Джаз фокус’65“ през 1967 г. и до днес е представила само веднъж с Милчо Левиев в дует със съпругата му Вики Алмазиду. „Замълчи, замълчи“ и „Малката креолка“ от композитора Петър Ступел, „Когато луната изплува“ и „Недей ми казва тази вечер сбогом“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков, „Синьо“, „Мостчето на влюбените“ и „Двата бряга“ от Иван Стайков, както и джаз стандарти ще бъдат включени в програмата на 1 октомври, а водещ на срещата ще бъде програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов.

На 1-ви октомври – Международен ден на музиката, БНТ-2 ще представи филм за Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“, организаран от Опера Пловдив.

Начало: 16 часа. Конкурсът е част от програма „Наслество II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина