БългарияКултураНовиниСъд

Фонд „Култура“ си иска парите за шоуто с драг кралици

Национален фонд „Култура“ завежда съдебни дела срещу свои бенефициенти заради нарушения и с искане да върнат получените суми, стана известно от сайта на фонда. Едно от делата е срещу компанията „Сингъл Степ“ ЕООД, чийто проект – бинго събитие с водещи три драг кралици, миналия месец предизвика обществено неодобрение. В съобщението си от фонда добавят още, че започват проверки на външните сътрудници, които оценяват проектите, тъй като според тях има съмнения за опити за съглашателство между оценителите и кандидатите.

Хронология на скандала със „Сингъл степ“

През 2022 г. „Сингъл степ“ кандидатства за подкрепа от Национален фонд „Култура“ и печели финансиране в размер на 77 046 лв. за 2023 г. по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ в категорията „Културно предприемачество“. Предприятието се занимава с множество интердисциплинарни проекти, свързани с ЛГБТ общността в България.

На 27 март тази година „Сингъл степ“ попадна под прицела на Министерството на културата, тъй като стана известно, че с обществените средства е организирало бинго събитие с водещи три драг кралици. След отрицателни обществени реакции министерството започна проверка.

На 29 март пред БНР изпълнителният директор на фонда Сава Драгунчев каза, че също е инициирал вътрешна проверка и че „от септември е обновена практиката по засилен мониторинг на проектите, финансирани от НФК“. В същия ден заместник-министърът по културата Марина Василева коментира пред Би Ти Ви, че проблемът не е в това, че събитието е насочено към ЛГБТ общоността, а в това, че организацията не отговаря на условията за финансиране. Тя видя проблем в това, че „Сингъл степ“ се самофинансира, тъй като в пространството, където се провеждат събитията, се плаща вход и има бар. Освен това създаването на сцената вече е било обезпечено от фондацията „Америка за България“.

От изказванията на Сава Драгунчев и Марина Василева стана известно, че никой от членовете на Национален фонд „Култура“ не е оценявал проекта, а за тази цел са били наети външни сътрудници. В съда фондът иска да докаже, че компанията не е изпълнила сключените договори и трябва да възстанови отпуснатите й 77 046 лв.

Съдебни дела срещу „36 маймуни“ и „Уан модърн“

От съобщението става известно, че фондът глобява и други свои бенефициенти: организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и „Уан модърн“ ЕООД. „36 маймуни“ е неправителствена организация, която се занимава с проекти за съвременно театрално изкуство. Тя трябва да върне 182 085 лв.

В профила си във „Фейсбук“ ръководството на организацията информира, че е разбрало от медиите за заведеното срещу тях дело. Получили са писмо от директора на фонда Сава Драгунчев, в което е написано, че при оповестяването на тяхно събитие не са посочили, че то се осъществява с подкрепата на фонда.

„Уан модърн“ има широк спектър от дейности, сред които арт мениджмънт и организиране на фестивали. Не се съобщава какво е установила проверката на фонда и защо организацията трябва да върне 14 612 лв.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина