ЖивотИзпод тепетоМненияНовини

Ватикана: Отворени врати за транссексуалните

Транссексуалните хора могат да бъдат кръстници, кумове и самите те да бъдат кръстени в римокатолическата вяра, се казва в отговор на Дикастерията, публикуван в уебсайта на отдела

Транссексуалните хора могат да бъдат кръстници, кумове и самите те да бъдат кръстени в римокатолическата вяра, съобщи Ройтерс като се позова на доктриналната служба на Ватикана.

Отделът, известен като Дикастерията, обаче отговори неясно на въпрос дали еднополова двойка може да има църковно кръщение за осиновеното си дете или такова, родено чрез сурогатна майка, добавя агенцията, цитирана от Дневник.

Разясненията са дадени като отговори на епископ Хосе Негри от Санто Амаро в Бразилия, който изпрати до службата шест въпроса през юли относно ЛГБТ и тяхното участие в тайнствата на кръщението и брака.

Трите страници с въпроси и отговори са подписани от ръководителя на отдела – аржентинският кардинал Виктор Мануел Фернандес, и одобрени от папа Франциск на 31 октомври. Те бяха публикувани на уебсайта на отдела в сряда, използвайки италианската дума за „транссексуални“.

86-годишният папа Франциск се опита да направи църквата по-гостоприемна за ЛГБТ общността, без да променя църковните учения, включително едно, което казва, че привличането към същия пол не е греховно, но актовете със същия пол са, напомня Ройтерс.

В отговор на въпрос дали транссексуалните хора могат да бъдат кръстени, доктриналната служба казва, че това е възможно при определени условия и стига да няма „риск от предизвикване на публичен скандал или дезориентация сред вярващите“.

В отговорите се казва, че ЛГБТ хора могат да бъдат кръстници на кръщение по преценка на местния свещеник, както и свидетели на църковна венчавка, но местният свещеник трябва да прояви „пастирско благоразумие“ в решението си.

„Това е важна стъпка напред за Църквата, гледайки на транссексуалните не само като на хора, но и като католици“, написа в Х отец Джеймс Мартин, виден йезуитски свещеник и поддръжник на правата на ЛГБТ в църквата.

По време на среща с ЛГБТ през юли папа Франциск каза на един от присъстващите, че „дори и да сме грешници, той (Бог) се приближава, за да ни помогне. Господ ни обича такива, каквито сме, това е Божията луда любов“.

В документа от Ватикана се казва, че партньор в еднополова връзка може да бъде свидетел на католическа сватба, се казва в отговорите на службата, в които се цитира действащото църковно канонично законодателство, което не съдържа забрана срещу това.

Отговорът е по-малко ясен по отношение на лицата в еднополови връзки и тяхната роля в кръщението, добавя Ройтерс.

На запитването дали дете от сурогатна майка на еднополови родители може да бъде кръстено, се казва, че за да се случи това, трябва да има „основателна надежда то да бъде обучавано в католическата религия“.

Подобен нюансиран отговор е даден и на въпрос дали човек в еднополова връзка може да бъде кръстник на църковно кръщение. В него се казва, че лицето трябва да „води живот, който е в съответствие с вярата“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина