БългарияЖивотНовини

Дянков: В еврозоната активите на гражданите и фирмите се увеличават с 30%

Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%. Кампании против еврозоната има във всички страни преди влизането в нея. У нас обаче липсва комуникативна медийна кампания за разясняване.

БНБ в момента спи по тази тема, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков за „Твоят ден“ по Нова нюз, пише OFFNews

„Същият кашкавал, който се продава тук, в Брюксел струва с 15% по-малко. КЗК може да се намеси, ако е нужно, в конкретен сектор може да се сложи таван на цените.“

Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки, подчерта Дянков.

Според него вече не бива да се дават огромни субсидии на всички бизнеси.

„Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни“, подчерта Дянков.

И обясни, че различните сектори използват електроенергия по различен начин, субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите.

„Беше добър тактически ход служебния кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента“, коментира той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина