БизнесНовини

Може ли начинът за възстановяване на данъци да е един от критериите при избор на работа в чужбина

Тези, които планират да работят в чужбина, вероятно обмислят много фактори при избора си на държава – от транспортната система, през заплатата, до езика и културата. Може да добавите към критериите си и един, който хората често пренебрегват – възстановяването на данъци след връщане от работа в чужбина.

Всяка държава има различна данъчна система, затова и сумата, платена към държавния бюджет и сумата от данъка, която можете да си върнете, са различни. И така, може ли възстановяването на данъци да се превърне в достатъчно силен аргумент при избора на работа в чужбина?

Pexels.com

Най-важното относно възстановяването на данъци

За да отговорим на горния въпрос, първо трябва да разберем какво е възстановяване на данъци. Добра идея е също да се запознаете с данъчната система на държавите, между които се колебаете. Така ще разобличите някои митовете, които витаят около възстановяването на данъци.

Например, трябва да знаете, че се възстановяват само надвзети данъци, а не абсолютно всички платени данъци. Възможно е да получите обратно всички пари, които сте внесли само ако доходите ви не надвишават необлагаемия минимум. Също така, не е възможно да се възстановяват данъци от всички държави, а само от тези, с които България има сключени спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. Бъдете спокойни, страната ни е подписала това споразумение с много европейски страни.

Широко разпространен мит е, че няма да можете да работите отново или да получавате пенсия в съответната страна след възстановяване на данъка. Всъщност възстановяването на данъци няма общо със следващата ви работа или с получаването на пенсия и не бива да се колебаете дали да се възползвате от него, или не. Да опознаете по-отблизо данъчната система на различните държави ще ви помогне да подредите приоритетите си разумно и да направите информиран избор къде в чужбина е най-добре да работите.

Възстановяване на данъци от Великобритания

Финансовата година в Обединеното кралство започва на 6 април през настоящата година и завършва на 5 април през следващата. В тази страна могат да бъдат възстановени надплатени суми за последните 5 години. Разбира се, трябва да имате необходимите документи за това.

За възстановявана на данъци ви трябват формуляри P45 и P60. Формулярът P45  показва общо колко е доходът ви и колко данъци сте платили. Формулярът P60 предоставя същите данни, само за една конкретна година, а не за целия период, през който сте работили.

Работодателят трябва да ви даде формуляр P45 при прекратяване на вашия трудов договор. Формуляр P60 трябва да получавате от него в края на всяка финансова година. Ако не разполагате с тези формуляри, можете да опитате с последните си фишове за заплати. Разбира се, изисква се и копие от документа ви за самоличност.  (Това изискване е валидно във всяка държава).

Възстановяването на данъци от Обединеното кралство отнема приблизително от 2 до 4 месеца. Средната възстановена сума е около 2050 EUR.

Възстановяване на данъци от Норвегия

Данъчната декларация в тази страна трябва да се подаде до 30 април, като срокът може да бъде удължена до 31 май. В Норвегия обаче се възстановяват данъци само за последните 3 години.

Необходими документи:

  • формуляр Arsoppagga (съдържа информация за доходи и платени данъци) или последни фишове за заплати;
  • формуляр Selvangivelse (информация за доходи и платени данъци, който получавате от норвежката данъчна служба);
  • формуляр Skatteoppgjor и копие на Skattekort (показва какъв данък да се удържа от заплатата).

Ако сте женени и сте работили в Норвегия през 2020 г. или по-рано, можете да получите по-голяма част от данъците си обратно. За целта ще трябва да подадете формуляр FR 0594 от данъчната служба и копие от удостоверението за сключване на граждански брак (и двата документа трябва да бъдат преведени на английски език).

Норвегия има прогресивна данъчна система, което означава, че колкото повече печелите, толкова повече данъци трябва да платите. Тарифите обикновено се променят всяка година – през 2018 г. данъкът общ доход е 23%, социалното осигуряване – 8,2%. В страната има и диференцирани данъци (Norwegian trinnskatt), чийто размер зависи от получените доходи. Те също могат да бъдат възстановени.

Възстановяването на данъци от Норвегия отнема приблизително 2-4 месеца. Средно се възстановяват около 2050 евро.

Pexels.com

Възстановяване на данъци от Германия

Германската финансова година съвпада с календарната година: от 1 януари до 31 декември. Възможно е възстановяване на данъци за предходните 4 години.

За да започнете процеса на възстановяване на данъци, трябва да подадете следните документи:

  • формуляр Lohnsteuerbescheinigung (данни за платени данъци и получени доходи; дава се от работодателя) или последни фишове за заплати;
  • удостоверение за доходи или формуляр за ЕС/ЕИП.

Германия, подобно на Норвегия, има прогресивна данъчна система, но процедурата е малко по-различна. В Германия данъкоплатците са разделени на 6 класа:

     • клас 1: лица без партньор в живота или разведени;

     • клас 2: лица без партньор в живота или разведени, но отглеждащи дете/деца;

     • клас 3: женени или вдовци/вдовици за първа година;

     • клас 4: семейни лица с еднакъв доход;

     • клас 5: семейни лица, единият от които е причислен към клас 3;

     • клас 6: лица, работещи при няколко работодателя.

За всеки клас се прилагат различни данъчни ставки, като най-ниската е 14%, а най-високата – 45%. В Германия, данъците за хора, живеещи сами са по-високи, отколкото за семейства с деца.

Възстановяването на данъци от тази страна отнема от 3 до 6 месеца, а средната върната сума е между 2050 евро.

Нямам всички необходими документи – какво да правя

Както вече разбрахте, процесът по възстановяване на данъци не може да започне без необходимите документи. Често се оказва, че някои от тях липсват точно, когато сте решили да поискате възстановяване на данъците си. За да ги съберете, ще трябва да се свържете с бившите си работодатели, с чуждестранни данъчни инспектори и да отделите много усилия за пряка и непряка комуникация. Ако не искате да се занимавате с това и смятате, че ще ви отнеме твърде много време или усилия, възможното за вас решение е фирма, специализирана във възстановяване на данъци от чужбина. Тя ще се справи професионално с всички етапи на процеса и ще ви помогне да избегнете всякакви проблеми, свързани с възстановяването на данъци. Само ще трябва да изчакате възстановяването на сумата.

Заключение

Ето как данъчната система се превръща във важен критерий при избора на държава, в която искате да работите. Познавайки особеностите ѝ, вие придобивате по-реалистична представа какво всъщност ще получите, докато работите в съответната страна и какъв подарък можете да очаквате, след като се върнете в родината си.

Затова, преди да изберете окончателно, не пропускайте да проверите данъчната система на страната, в която планирате да се трудите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина