Изследват човешкото поведение на Улица Отец Паисий

Забравеният град

Десетки събития в тридневния фест под тепетата

Image title
Улица Отец Паисий отново ще стане Главна на Пловдив. Това ще се случи на едноименния фестивал, който ще се проведе за четвърти пореден път в Пловдив на 7, 8 и 9 юни 2013 година в обществени, лични и публични пространства по продължението. Организиран от фондация “Отворени Изкуства” под мотото си “Успоредната градска култура”, фестивалът ежегодно представя различен тематичен фокус и програма от изложби, пърформанси, лекции, дискусии, уъркшопи и концерти. През 2013 г. фестивалът ще се обедини около темата „Поведение”, а за негов куратор е поканена Стефка Цанева.
'Текст' бе темата на миналогодишното издание на фестивала
‘Текст’ бе темата на миналогодишното издание на фестивала
Във всеки контекст значението на термина „Поведение” може да бъде различно интерпретиран. В биологията например има хранително, размножително или поведение на самосъхранение. В психологията фокусът пък ще се насочи към личността – действията (или бездействията), говора, маниерите, езика на тялото, външния вид. Политиката ще говори за гражданска позиция, политическа активност или пасивност. Социалното поведение пък ще включва определени разбирания за етикет, нормативност в обществото, приемливост или не. Но независимо от областта и контекста, дефиницията винаги ще води към базисното твърдение, че поведение е всеки вид обмен на индивида със средата – била тя социална, природна или градска. И именно човекът със своето поведение, резултат от съзнателни и подсъзнателни импулси, превръща пространството в място. 
Мястото, което тази година ще се превърне в отправна точка за творчески търсения и интерпретации, за колективно пре-/осмисляне и диалог, е улица „Отец Паисий” в Пловдив. Едноименният фестивал, организиран от фондация „Отворени изкуства” ще изследва човешкото поведение във всичките му форми и отраженията му върху градската среда чрез най-различни прояви, обхващащи лекции, дискусии, уъркошопи, пърформанси, изложби, инсталации и прожекции.
В това безкрайно поле от възможни тълкувания на термина „Поведение” организаторите предлагат условната концептуална рамка отражения-промени-перспективи. Не за да ограничат, а за да вдъхновят и насочат колективната творческа енергия на участниците в посока, която кореспондира с конкретното място и основните цели фестивала. Трите концептуални акцента се намират в метафоричен и чисто лингвистичен кръговрат, който позволява изграждането на смислова цялост около мотото „Поведение”.

Стефка Цанева
Стефка Цанева
Стефка Цанева е родена в Стара Загора. Живее в Берлин и следва скандинавистика и медийни науки в университета Хумболт. Работила е в Радио Стара Загора като водещ и сценарист на предаванията “Инсомния” и “Пожар в ефира”, както и в БНТ – Пловдив в рамките на медийното партньорство с „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, 2010.

Неколкократно е била сътрудник на Сдружение “Изкуство днес” – Център за съвременно изкуство Баня Старинна при организацията на Фасада Видео Фестивал 2011, Седмица на съвременното изкуство 2011 и Арт Позитив – МИНИ 2012. Работила е още като асистент на куратора на фестивала “Град и публични пространства – Ритуали на обичайното”, Пловдив, 2012. През 2012/13 е асистент на куратора на изложбената програма на transmediale 2013 BWPWAP – фестивал за изкуство и дигитална култура в Берлин.

Основните й интереси са в областта на киното, медийното изкуство и джендър стъдийс.
Сътрудник на онлайн-изданията “Блистер” и “Другото кино.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.