Забравеният градКултураНовини

Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов оживяват в Балабановата къща

Старият град чества 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, заедно със своя 50-годишен юбилей

По повод 50-годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив“ на 22 април 2019 г., понеделник, 18 часа, в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица от инициативи по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, които ще се случат в два етапа: през април и през септември.

В 18:00 ч. първото събитие започва с откриване на изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” с куратор Здравец Хайтов (Балабанова къща – сводеста зала), излъчване на документален филм, представящ създаването на проекта и представен приживе от самия Николай Хайтов. Изложбата пристига при нас благодарение на Фондация Памет и може да бъде видяна до 6 май вкл.

Изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век.  Под патронажа на Министерството на културата и във връзка с честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в  европейската и световна културата. Карикатурите на Димовски,  са  живо  отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България. Политическата сатира, националната самобитност и шаржа, са анализирани и преосмислени през погледа на големия  художник.  „Необходими  са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги  през своя  неповторим талант.

Героите на Хайтов – друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която встъпиш ли веднъж, е за цял живот! Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герой, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век. – „Козият рог”, „Мъжки времена”, „Краят на песента”, „Изпит”, „Капитан Петко Войвода”,

„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а е трето и четвърто да го направиш”, казва Хайтов чрез своя герой и няма как да му не повярваш… Магията на словото, образа и рисунката! Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за  духовна идентичност и културна общовалидност.

Здравец Хайтов

По време на откриването на изложбата ще бъде обявено началото на още една инициатива на ОИ „Старинен Пловдив“ – Ученически литературен конкурс посветен на 100 г. от рождението на Николай Хайтов.  Конкурсът е за написване на есе, а темата е мисъл на големия писател: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”.

Организатор на конкурса е ОИ „Старинен Пловдив”, а регламентът и формулярът за участие ще бъдат качени на http://www.oldplovdiv.com/ след обявяването на инициативата.

Конкурсът се провежда в един кръг, в периода 22 април – 30 юни, включително.  В него ще могат да вземат участие всички ученици от 8 до 12 клас, включително, от всички училища на територията на Пловдив. Оценяването на творбите ще бъде извършено от компетентно жури, председателствано от г-жа Елена Хайтова. За класиралите се на първо, второ и трето място са предвидени парични награди, ще бъде отличена и творба в раздел „Специална награда“.

С изключителна благодарност към: Фондация Памет; Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC; Областен Информационен Център Пловдив; КЦМ 2000 ГРУП; г-жа Елена Хайтова-Гигова и г-н Здравец Хайтов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина