Знае ли Алберто Гарути как една рекламна агенция „зае“ идеята му?

Актуално Гласове Градът Криминале Култура Новини

Мол Плаза се прави на Капана 

Идеята на автора на перманентната арт-инсталация, създадена специално за квартала на творческите индустрии „На родените днес“ – Алберто Гарути, в навечерието на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е копирана от голям търговски център в града под тепетата.

Билборд съобщава как в мола разбираш за всеки нов живот, който се ражда в конкретна частна болница.

Кръстосаните реклами са начин да пестиш, но кражбата на интелектуална собственост е престъпление, категорични са специалистите.

В случая „приликите“ с изпълнения проект на големия италиански художник Алберто Гарути са твърде очевадни, за да бъдат наречени нещо друго. В реализираната идея на Гарути уличното осветление на Капана бавно започва да пулсира, когато се ражда дете в някоя от болниците на Пловдив.

Проектът „На родените днес“ е осъществяван в множество държави, но никой не си е позволявал такава наглост и комерсиализация на идеята„, коментира художникът Емил Миразчиев.

Припомняме, че на 17. ноември. 2018-а година лампите в Капана присветнаха за 11 новородени бебета в рамките на 15 часа за пръв път.

За старта на проекта дойде самият Алберто Гарути.

„Това не е паметник, а нещо, посветено на живота„, каза авторът тогава.

Преди месец ви информирахме за намеренията на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев прекрасната инициатива, при която лампите в Капана светват, когато в Пловдив за пръв път проплаква новородено, не само да бъде възродена, но и да се надгради, така че проектът да обхване по-голяма част с фокус Капана, а при възможност и да разшири обхвата си и с други локации, например – Младежки хълм, Кулата на Сахат тепе, района около Римски стадион или други.

Със сигурност обаче този билборд и тази рекламна кампания, взаимствана от някой криейтив отдел в голяма рекламна агенция не е част от това надграждане.

Още по темата вижте в Какво е общото между новородените в Пловдив, Фибоначи, Капана и паветата?

Споделете ни във:

2 thoughts on “Знае ли Алберто Гарути как една рекламна агенция „зае“ идеята му?

  1. Ами така е в света на изкуството. Идеите се взаимстват и не се плащат права за тях. Свободно конвертируеми са. Особено сега в съвременното изкуство, където всеки копира всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.