Лозари блокират 9-тия километър на Пазарджишко шосе този петък

Актуално Градът Новини Под ножа

Излизат на национален протест с настояване за 300 лв. субсидия за декар и за смяната на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното Красимир Коев

Национално сдружение на лозарите излиза на протест в цялата страна. Членове на организацията ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии в петък в рамките на два часа- от 08:30 ч. до 10:30 ч. Около 200 души с 20 трактора и 20 автомобила ще блокират 6-тия километър на кръговото на Пазарджишко шосе.

„ Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди. За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено”, заявяват от Националното сдружение на лозарите

„Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото”, добавят от организацията.

Те настояват субсидирането на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе. Искат още смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното Красимир Коев и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор.

„ Отново бихме искали да припомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната”, заявяват лозарите в България.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.