АктуалноБизнесБългарияНовини

Земеделският министър: Спекула има

Проверките в търговската мрежа заради високите цени са открили множество нарушения и то в обекти от всякакъв тип. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев в Международния Пловдивски панаир. Тойщ открие международното земеделско изложение АГРА, както и съпътстващите изложби за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“.

Министърът заяви, че според него спекула на пазара има, въпреки липсата на ясно определение за спекула.

Мога да кажа, че има всякакви аномалии. Залети сме от сигнали, нарушения са открити във всякакви магазини, като преобладават веригите„, коментира Явор Гечев. и уточни, че най-големи са аномалии при цените на млечните продукти.

Очаква се идната седмица да бъдат изнесени конкретни данни от проверките, но преди това ще се извърши консултация с юристи, за да не се допусне нерегламентирано изпускане на информация. 

 „Не е коректно аз да изнасям информация за откритите нарушения, тъй като пак ще се появят мнения, че министърът на земеделието не трябва да се занимава с цените и не трябва да тълкува нелоялни търговски практики. Информация ще се предостави подобаващо на общи брифинги.“

Ако има данни за закононарушения, ще бъде сезирана прокуратурата, категоричен е министърът.
Той оповести още, че се работи и по допълнително законодателство, свързано с различни дефиниции за нелоялни търговски практики и мерките срещу тях.  

Според министър Гечев ситуацията с пазарите няма да се подобри, докато има война.

По думите му, не е нормално някои произведени у нас храни да са с по–високи цени от тези във Франция, Италия или на други места в ЕС. Ето защо държавата ще събира данни за цените на сходни продукти както у нас, така и в съседни страни, обясни земеделският министър.

Явор Гечев припомни, че е повдигнал темата за украинското зърното в Съвета на министрите и се очаква скоро ЕК да излезе с решение по въпроса: „България е солидарна държава по отношение на Украйна, но натискът върху българските производители е изключително голям. Страната ни, заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния, все още чака Европейската комисия да се произнесе дали ще бъде отворен Кризисният резерв.“

Агроминистърът е категоричен, че докато има война пазарът и земеделието ще са в тежка ситуация.

Дори и да свърши войната, пазарът няма да се намести за два дена“, коментира той.

В приветственото си слово по повод откриването на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване земеделският министър Явор Гечев го определи като „икономическо събитие, което няма аналог”.

Той добави, че е изключително радостен да приветства изложението в Пловдив в неговия роден град, който обича най-много и разказа как като ученик обикалял селсекостопанския панаир и се молел на изложителите да се качи в някоя от кабините на машините.

Министърът обеща да обиколи всички щандове, за да свери часовника си с новостите.

На откриването присъства и заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, който подчерта, че за него е чест да вземе участие в най-голямото и най-значимо събитие за вино бизнеса на балканите.

„За нас е от изключителна важност да запасим водещите позиции на страната в сектора на винопроизводството. В последните години, страната ни е и на водещи места. Нашите премиум вина могат да се наредят до тези от региони с най-добри вина в Италия и Франция. Страната ни е 10-то място по производство в ЕС”, каза зам.-министър Топалов.

На откриването присъстваше и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Международните изложения АГРА, „Винария“ и „Фудтех“ се провеждат в периода 21-25 февруари 2023 г. под егидата на Министерството на земеделието. Над 600 изложители от над 25 държави ще представят всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги и други.

В тях участват над 600 представители на 25 държави. Това е най – силното издание на форума от 2010-та година насам. 

То започна днес и ще продължи до събота – 25-ти февруари.

„Агра 2023“ се провежда под егидата на Министерството на земеделието и с подкрепата на Селскостопанската академия. За втори път партньор на домакина в изложението е Агротех – Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България. 

Редовният входен билет е 10 лв., а за пенсионери, инвалиди и учещи се – 6 лева. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина