АктуалноВластГрадътНовиниОбщина Пловдив

Затварянето на Бетонния мост – скоро на хоризонта

Вече са видими първите стъпки в посока затваряне на Бетонния мост, който свързва район „Южен“ с централната градска част. Както Под тепето ви съобщи в началотото на седмицата Проектът за реконструкция на Бетонния мост чака одобрение в Общината. Той е бил приет от експертен съвет на НКЖИ, предстои държавната компания и новата управа на града да се споразумеят за затварянето му.

Припомняме, че след изаявлението на министъра на транспорта Георги Гвоздейков при последното му посещение в Пловдив миналия месец, че държавата иска да се спеши работата по проекта, за да не се изгубят средства от еврофондовете, до днешна дата двете страни в този процес все още не са седнали на една маса, за да договорят сроковете.

Очаква се в рамките на тази работна седмица новоизбрания кмет на Пловдив Костадин Димитров да има срещи с представители на Министерство на транспорта, за да объсдят напредването по проекта, това стана ясно при първия официален брифинг на Димитров във вторник.

Кметът заяви, че ще настоява затварянето на съоръжението да стане възможно най-късно и не преди пускането на връзката Модър-Царевец, като уточни, че това реално може да стане след около 3 месеца.

От думите му става ясно, че най-близкият хоризонт за затваряне на Бетонния мост е до месец, или в началото на пролетта на 2024-а.

По-краткосрочната визия идва от факта, че изпълнителите на обекта „Модър-Царевец“ вече работят от северната страна на пробива, като се очаква и най-късно до края на годината връзката между районите „Западен“ и „Южен“ да бъде пусната за движение, което е едно от условията за затваряне на моста.

Освен ако дейностите в район Западен не зациклят отново.

Днес около възела „Модър-Царевец“ водоподаването е намалено, в участъка от бул. „Пещерско шосе“ до бул. „Хаджи Димитър“. Това се разбира от сайта на ВиК – Пловдив, където съобщават, че за времето от 9 ч. до 17 ч. ще се извърши превключване към нов водопровод по проект Воден цикъл.

В и К аварии в центъра на града и в „Тракия“

Припомняме, че подмяната на водопровода и изграждането на Южния обходен колектор вървят успоредно с транспортния проект за връзка между южната и западната части на града.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина