АктуалноГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Проектът за реконструкция на Бетонния мост чака одобрение в Общината

Експертен съвет на Националната железопътна компания е одобрил проекта за реконструкцията на Бетонния мост, разбра Под тепето. /НКЖИ вече имат разработка за Бетонния мост/ Документите са внесени в администрацията на Община Пловдив и се очаква одобрението на новата управа на града.

Припомняме, че ремонтът на съоръжението бе включен като етап от цялостната модернизация на Жп възел Пловдив със закъснение, по настояване на местната власт и за него нямаше осигурени средства. /Шефът на НКЖИ и кметът призоваха пловдивчани за търпение, докато се реализира пробивът под гарата/ Иначе европроектът, който изпълнява НКЖИ е на стойност 280 млн. лв. и трябва да приключи до края на 2024 г.

Според договорката между двете страни – държавната компания и Общинския съвет на Пловдив – ремонтът и повдигането на Бетонния мост влиза в прерогативите на НКЖИ, но тъй като връзките към него се намират на общински терени, то за започване на строителството трябва да има официално разрешение от администрацията на града.

По данни на фирмата изпълнител на проекта за реконструкция – „Мостконсулт“, все още няма реакция от страна на Общината, която трябва да съгласува проекта на НКЖИ в частта с от кръстовището с улица „Кукуш“ до терените, който са собственост на държавната компания. Проектът предвижда новият мост да се изгради със стоманобетонна, съвременна конструкция, съгласно последните европейските норми.

Източник: Мостконсулт

Повдигането откъм бул. „Македония“ към бул. „Христо Ботев“ ще бъде с около 1,50 м. Предвижда се да могат да се използват съществуващите естакади към булеварда в Централен.

Според специалистите на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в
Пловдив, естакадите от булеварда пред гарата са компрометирани. Експертиза ги определя в предаварийно състояние. Те препоръчват едновременно с реконструкцията на Бетонния мост общината да се заеме с техния ремонт.

След заявлението на министъра на транспорта Георги Гвоздейков при последното му посещение в
Пловдив миналия месец, че държавата иска да се спеши работата по проекта, за да не се изгубят средства от еврофондовете, до днешна дата двете страни в този процес все още не са седнали на една маса, за да договорят сроковете.

Министър Гвоздейков: Бетонният мост трябва да бъде затворен в средата на ноември

Очаква се този товар да издърпа на плещите си новият зам.-кмет по строителство в общ. Пловдив инж. Тодор Пашов, който официално днес встъпва в длъжност.

Тошо Пашов поема строителството в Общината

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина