АктуалноВластГрадътНовиниРазследване

Защо климатиците, с които ще заменят печките на твърдо гориво на пловдивчани, са толкова скъпи?

Софийските били по-евтини защото са на цени отпреди 6-7 месеца, обясни Анести Тимчев

Вижте отговора на ресорния заместник-кмет на въпроса на Под тепето: Кой е писал техническите спецификации на обществената поръчка за климатиците в Пловдив, така че те са двойно по-скъпи от тези в идентичната обществена поръчка по същата програма в София? / текстът е без редакторска намеса/.

Преди да ви представим отговора на г-н Тимчев обаче припомняме, че озадачаващо само един кандидат- ДЗЗД “Чист въздух – Пловдив”, бе допуснат до финала на обществената поръчка за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 3608 климатика на стойност 7 милиона лева, част от програмата за подобряване качеството на въздуха. В процедурата кандидатстваха общо 6 компании и консорциуми, но само обединението на пловдивската фирма „Клима груп” и двете столични  „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг” бе допуснато до отваряне на ценовите оферти. Офертата на консорциума е 5 643 540 лв. без ДДС. С данък добавена стойност офертата е точно 6 772 248 лева, или близо 230 хиляди лева от прогнозните 7 милиона лева. По същата програма в София е подписан рамков договор с пет фирми, които трябва да доставят общо 8543 климатика срещу 11.69 млн. лв. без ДДС. Ако сравним ценовите оферти в поръчката в столицата и тези в Пловдив излиза, че под тепетата климатиците са два пъти по-скъпи от тези в „далечна” София. Вижте подробности в линка по-долу:

Отвориха само една оферта за доставка на климатици за 7 млн.лв., драстично разминаване на предложените цени с пазарните

Колкото до печките, така ние на кратко наричаме този фонд, вие знаете, че ние там се движехме по една предварително организирана система. Първи етап, стойност на първи етап, резултати от първи етап, брой, цени, възможности и т.н. След което верификация на изпълнителната агенция, сред което, при условие, че има потвърждение, приемане на тези показатели и тези там данни и тогава влизане в другия етап.

Ние сега се намираме в началото на втория етап. В крайна сметка ние проведохме една обществена поръчка. Тя е под контрола на изпълнителната агенция, там нещата се контролират изключително точно, ние не можем да направим една крачка, става дума за европейски средства и ние сме подложени на един постоянен мониторинг. Но искам да ви кажа, че цената на климатиците в София е цена отпреди 6-7 месеца. Аз сега с моята колежка ми предстои да се видя също там, да видим колко излиза сега цената на един климатик. Ето това са нещата.

Намираме се в една постоянно променяща се обстановка. Както ми каза г-жа Данкинова: „Анести, аз не знам дали това, което ще ти приемем днес по СМР, няма да бъде различно след два дни“. Eто това е обстановката, в която ние волю-неволю попадаме.

Но аз ви моля за всички въпроси, които наистина излизат, защото вие сте  пулса на гражданите, пулса на въпросите, всички съмнения, които имате, да ги задавате ежедневно към пресцентъра на Общината.”

Как Анести Тимчев оправда бездействието на Община Пловдив по необходимите мерки за изпълнение на собстветата ѝ програма за чист въздух вижте в статията Кметът Здравко Димитров ще обжалва акта, наложен му от РИОСВ .

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

 1. Този на снимката е бил най-младият комунист в гр. Пловдив! Комсомолски секретар на район Тракия….Всички комунисти станаха демократи и пак се докопаха до властта! Партията, така ли ще остане? – както казваше Т. Живков.

  1. тая червендалеста маймуна опука цял приватизационен фонд, кога беше главатар на АКБ Форест.

 2. Абе вече други ти посочиха че НЯМА НУЖДА от „Обществена Поръчка“ =величествени шашми със запечатани плици, па „конкуренция“ па комисии, па никакви състезтели наяве = та накрая ЦЕНА ДВОЙНА в сравнение с …ценоразписа. (?!?)

  Всичкото нагласено „да мяза“ на коректно, истинско, афторитетно – пък то с просто око се види че е далавера.

  Дай сега на гражданина ПАРИТЕ които си пресметнал (НЕ ТЕНЕКИЯТА, бе не „климатика“) а пък той с тия пари ще иде да си купи ТРИ по-маломощни, че то с тоя скъп ток…

  За покупки на подобни стоки от магазин с ценоразпис продавачът се радва, черпи и прави отстъпки за много бройки. Само АНЕСТИзиолог може да иде да „организирВа процедури и системи, та на етапи“ – ами ако те усети тъща ти няма ли да те скъса от подигравки бре, или тя от тебе даже по-тъпоъгълна?

   1. Види се, че баскетБОЛНИЯТ мозъклия внимателно е подбирал десетина ЗАМ-ове под кукловодството на партийния фюрер на ГЕРБ Иб.Тот. така, че да са поне два пъти по-некадърни от него самото. (ТРИ пъти още по-добре – вж. Чичовото, вж. КулТурския).

    Да не би да свършат нещо умно, хитро или недайси Боже ПОЛЕЗНО че да изпъкнат от тълпата заплатаджии и да засенчат милия „кмет“стващ…

    (Още малко, трай, народе!)

    ((Спомняме си инж. Константинов, бивш ЗАМ- който редовно анализира сегашните замашки с точни цифри и забележки, ала даже наготово акъл не поемат КлептоКратите))

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина